W naszych domach króluje tradycyjna sałatka jarzynowa, która pojawia się na naszych stołach podczas wielu uroczystości rodzinnych.Zmieniłam proporcje dodałam kilka składników i tak powstała sałatkaśledziowo-jarzynowa. Połączenie ryby z warzywami okazało się świetnym pomysłem,sałatka jest pyszna aromatyczna.Możemy ją przygotować jako jedno danie świąteczne, a szczególnie nadaje się na Wigilię i inne spotkania rodzinne i towarzyskie.Składniki4 szt filety śledziowe1 szt cebula czerwona2 szt marchewki1 szt pietruszka1 szt jabłko1 szt mały seler2 szt ogórki kiszone1 szkl groszek zielony1 szt mały por4 szt jajkamajonezpieprz do smakuWykonanie.Do garnka wkładamy warzywa marchewkę,pietruszkę i seler gotujemy al dente.Jajka gotujemy na twardo. Oczyszczone filety śledziowe dokładnie myjemy osuszamy,następnie kroimy w drobną kostkę.Cebulę i pora kroimy w kosteczkę przelewamy wrzątkiem na sitku.Ugotowane warzywa ,jajka kroimy w kosteczkę.Ogórki i jabłko kroimy w kosteczkę.Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,dodajemy groszek zielony dokładnie mieszamy dodajemy majonez jeszcze raz mieszkamy,Doprawiamy do smaku pieprzem.