Wykonanie
24 Marca 2013 Gotowanie ze stylemZnany w każdym polskim domu przepis na tradycyjną
sałatkę jarzynową, która smakuje wyśmienicie podawana z
pieczywem i
wędliną.
Sałatka jarzynowa w moim domu gości odkąd sięgam pamięcią, nigdy nie brakowało jej na wszelkich spotkaniach rodzinnych i okolicznościowych. Do dziś pojawia się na
stole podczas świąt oraz wielu ważnych uroczystości.

Składniki :4
marchewki4
pietruszki korzeniowe½
jabłka średniej wielkości4-5
ogórków kwaszonych średniej wielkości1 puszka
groszku zielonego1
seler korzeniowy3-4 większe
ziemniaki½ małego
pora4
jajkasól do smaku
pieprz do smaku130 g
majonezuSposób przygotowania:
Marchew,
pietruszkę oraz
seler korzeniowy ugotować w całości. Na 15 minut przed końcem gotowania dodać
ziemniaki. Następnie wszystkie warzywa wyjąć z
wody i ostudzić. Warzywa po ugotowaniu powinny być miękkie lecz nierozgotowane.
Jabłko oraz
ogórki kwaszone obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek, po czym pokroić w kostkę.
Por oczyścić, umyć pod bieżącą
wodą i posiekać na drobno.Ugotowane warzywa obrać ze skórki i pokroić najpierw w plastry a następnie w kostkę.
Groszek zielony odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki połączyć w jednym naczyniu i dokładnie ze sobą wymieszać. Doprawić
solą oraz
pieprzemdo smaku, dodać
majonez i ponownie wymieszać.
