Wykonanie
Tradycyjnie kojarzy mi sie z wielka sobota wieczorem, obieraniem i krojeniem "ton" warzyw ;) - zaraz zobaczycie powtarzajaca sie w przepisie fraze "posiekac w kostke" ;) W moim rodzinnym nazywala sie po prostu: salatka. Innych salatek wtedy nie znalam ;) Dlatego teraz z wielkim sentymentem wrocilam do tej prostej i smacznej receptury :) Mimo "ton" siekania ;) Dodawalo sie do niej jeszcze ugotowana
biala fasole, ale tym razem zrezygnowalam z niej.Dla 4-5 osob:4
ziemniaki3
marchewkiduzy kawalek
selera1
pietruszka3
jajka3
ogorki kwaszone1 duze
jablko1 puszka
zielonego groszku1 szklanka
majonezuWarzywa i
ziemniaki ugotowac w mundurkach, obrac ze skory i posiekac w kostke.
Jajka ugotwac na twardo, obrac, posiekac w kostke i dodac do warzyw.
Ogorki kwaszone posiekac w kostke, dodac do
salatki,
jablko obrac i posiekac w kostke,
gruszek odsaczyc z zalewy, dodac do
salatki. Wymieszac, doprawic do smaku
sola i
pieprzem, zalac
majonezem i wymieszac.
