Wykonanie
Przepis na życzenie P. Heleny. Napisała do mnie, że jeszcze nie robiła, popularnej polskiej sałatki.Składniki:
4
marchewki2
pietruszki (korzeń)1 duży
ziemniak1 mały
seler4
kiszone ogórki1
jabłko1
cebula5
jajek ugotowanych na twardo0,25 dkg blanszowanego
groszku zielonego (
groszek mrożony)
sólpieprz1 łyżka
musztardy6 łyżek
majonezu (według smaku)Wykonanie:
Marchewkę,
pietruszkę,
seler i
ziemniaka ugotować w łupinach. Ostudzić i obrać.
Jajka ugotować na twardo i obrać. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Wymieszać całość w dużej misce, dodać blanszowany
zielony groszek,
jabłko – (zetrzeć na tarce ),
sól i
pieprz do smaku,
musztardę i
majonez.
Sałatkę jarzynową dobrze wymieszać. Podawać najlepiej po 2 - 3 godzinach , wtedy składniki "przegryzą się".PS. Do sałatki i np. tymbalików z
kurczaka, dodaję blanszowany
zielony groszek, jest smaczny i ma prawdziwy kolor
groszku.