ßßß
Dziś coś prostego, szybkiego i znanego-sałatka jarzynowa. Przepisów na sałatkę jarzynową jest pewnie tyle ile kucharzy. Dzisiejszy przepis dedykuję wszystkim, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, być może się przyda.Składniki, 8 osób:3 duże marchewki2 pietruszki1/2 selera7 średnich ziemniaków1 puszka zielonego groszku7 kiszonych ogórków4 jajka ugotowane na twardo4 łyżki majonezu1 łyżka musztardy delikatesowejsól i pieprzWykonanie:Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki. Przełożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości ( ja gotuję około 25 min), następnie warzywa wystudzić.Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki pokroić w drobną kostkę i wrzucić do dużej miski. Ogórki oraz jajka również pokroić w drobną kostkę, dodać do pozostałych warzyw.Całość doprawić do smaku majonezem (osobiście polecam majonez Kielecki, ma wyraźniejszy smak) musztardą, solą i pieprzem. Przypraw oraz majonezu i musztardy można dodać według własnego smaku.