Wykonanie

Kolejny tort
bezowy, tym razem w wersji malinowej przygotowany na urodziny Wujka
Marka. A wszystko dlatego, że dwa poprzednie tak nam zasmakowały, iż Jubilat, zażyczył sobie właśnie taki. :)W związku z tym, że poprzednio przepis się sprawdził wykorzystałam go ponownie.Składniki
Bezy600 ml
białek (2 x 300 ml)60 dag
cukru (2 x 30 dag)2 łyżki
skrobi kukurydzianej5 dag
orzechów włoskich mielonych BackMit10 g
margaryny Kasia do wysmarowania papieru do pieczeniaKrem
śmietanowy500 ml
śmietany 36%2 łyżki
cukru pudru Kupiec3
śmietan fix Dr Oetkerasok z 1
cytrynyKrem malinowy500 ml
śmietany 36%2 łyżki
cukru pudru Kupiec3
śmietan fix Dr Oetkera1 szkl mrożonych
malin zmiksowanychMasa malinowa2 budynie
waniliowe Winiary500g mrożonych
malin1 szkl
cukru3 łyżki
żelatyny WiniaryDekoracjedekoracje z
czekoladymiętawinogronaorzechy włoskie mielone

Wykonanie
Beza nr 1 i nr 2:Do miski wlewamy połowę
białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag
cukru, 1 łyżkę
skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go
margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy
bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala. Drugą
bezę przygotowujemy tak samo.Masa malinowaDo garnka wkładamy mrożone
maliny, zagotowujemy dodajemy
budyń i
żelatynę dokładnie mieszamy.Krem
śmietanowyKrem malinowyDo miski wlewamy
śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder wymieszany z 3
śmietan fix ,
maliny wcześniej zmiksowaneMontaż naszego dzieła :)Na tacy lub paterze kładziemy
bezę orzechową posypaną
śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę
malinową, krem
śmietanowy, rozsypujemy mielone
orzechy włoskie, przykrywamy drugą
bezą, posypujemy
śmietan fix wykładamy kremem
malinowym. Dekorujemy.A
potem tylko jeszcze odśpiewujemy STO LAT! STO LAT! I po torcie pozostaje tylko wspomnienie, przepis i zdjęcia. :)