ßßß Cookit - przepis na Malinowy tort bezowy

Malinowy tort bezowy

nazwa

Wykonanie

Kolejny tort bezowy, tym razem w wersji malinowej przygotowany na urodziny Wujka Marka. A wszystko dlatego, że dwa poprzednie tak nam zasmakowały, iż Jubilat, zażyczył sobie właśnie taki. :)
W związku z tym, że poprzednio przepis się sprawdził wykorzystałam go ponownie.
Składniki
Bezy
600 ml białek (2 x 300 ml)
60 dag cukru (2 x 30 dag)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
5 dag orzechów włoskich mielonych BackMit
10 g margaryny Kasia do wysmarowania papieru do pieczenia
Krem śmietanowy
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru Kupiec
3 śmietan fix Dr Oetkera
sok z 1 cytryny
Krem malinowy
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru Kupiec
3 śmietan fix Dr Oetkera
1 szkl mrożonych malin zmiksowanych
Masa malinowa
2 budynie waniliowe Winiary
500g mrożonych malin
1 szkl cukru
3 łyżki żelatyny Winiary
Dekoracje
dekoracje z czekolady
mięta
winogrona
orzechy włoskie mielone
Wykonanie
Beza nr 1 i nr 2:
Do miski wlewamy połowę białek, które ubijamy, pod koniec dodajemy 30 dag cukru, 1 łyżkę skrobi, ubijamy jeszcze chwilę do uzyskania sztywnej masy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, na którym rysujemy okrąg o średnicy 24 cm i smarujemy go margaryną. Nagrzewamy piekarnik do 120-145 stopni i suszymy bezę przez około 60-120 minut cały czas kontrolując czy się nie przypala. Drugą bezę przygotowujemy tak samo.
Masa malinowa
Do garnka wkładamy mrożone maliny, zagotowujemy dodajemy budyń i żelatynę dokładnie mieszamy.
Krem śmietanowy
Krem malinowy
Do miski wlewamy śmietanę, którą ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z 3 śmietan fix , maliny wcześniej zmiksowane
Montaż naszego dzieła :)
Na tacy lub paterze kładziemy bezę orzechową posypaną śmietan fix, który zabezpiecza ją przed rozpuszczeniem, na to kładziemy przestudzoną masę malinową, krem śmietanowy, rozsypujemy mielone orzechy włoskie, przykrywamy drugą bezą, posypujemy śmietan fix wykładamy kremem malinowym. Dekorujemy.
A potem tylko jeszcze odśpiewujemy STO LAT! STO LAT! I po torcie pozostaje tylko wspomnienie, przepis i zdjęcia. :)
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/03/malinowy-tort-bezowy.html