ßßß Cookit - przepis na Mus miętowo-czekoladowy.

Mus miętowo-czekoladowy.

nazwa

Wykonanie

Inspiracją do zrobienia mojego musu miętowo-czekoladowego był przepis Nigelli Lawson. Tylko, że ja kompletnie zmieniłam proporcje. Dodałam mniej czekolady, mniej białka, więcej kremówki i zamiast ekstraktu miętowego - krople miętowe Herbapolu. Wyszedł lekki, kremowy... jednym słowem pyszny mus! Udekorowany listkami mięty i podany w kieliszkach wygląda bardzo elegancko.
Składniki (na 4 kieliszki):
300 ml śmietany 36 %
150 g białej czekolady
1 białko
2 łyżki cukru pudru
ok 1/3 łyżki kropli miętowych Herbapolu
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy to wystygnięcia. Białko miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Bardzo schłodzoną śmietanę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do wystudzonej czekolady dodajemy białko i szybko, lecz delikatnie mieszamy. Masę łączymy z ubitą śmietaną. Na koniec stopniowo dodajemy krople miętowe. Gotowy mus przekładamy do pucharków/kieliszków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/09/mus-mietowo-czekoladowy.html