ßßß
Inspiracją do zrobienia mojego musu miętowo-czekoladowego był przepis Nigelli Lawson. Tylko, że ja kompletnie zmieniłam proporcje. Dodałam mniej czekolady, mniej białka, więcej kremówki i zamiast ekstraktu miętowego - krople miętowe Herbapolu. Wyszedł lekki, kremowy... jednym słowem pyszny mus! Udekorowany listkami mięty i podany w kieliszkach wygląda bardzo elegancko.Składniki (na 4 kieliszki):300 ml śmietany 36 %150 g białej czekolady1 białko2 łyżki cukru pudruok 1/3 łyżki kropli miętowych Herbapolu
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - odstawiamy to wystygnięcia. Białko miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Bardzo schłodzoną śmietanę ubijamy do momentu, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do wystudzonej czekolady dodajemy białko i szybko, lecz delikatnie mieszamy. Masę łączymy z ubitą śmietaną. Na koniec stopniowo dodajemy krople miętowe. Gotowy mus przekładamy do pucharków/kieliszków i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.Smacznego!