Wykonanie
500 g
cukru pudru + na podsypanie stolnicy1
białko3 łyżeczki
soku z cytryny4 łyżeczki zapachu
miętowego (użyłam kropli
miętowych)200 g ciemnej
czekoladyCukier puder,
białko,
sok z cytryny i krople
miętowe połączyć w misce i zagnieść na gładką masę. Rozwałkować na posypanej
cukrem pudrem stolnicy na grubość 0,5 cm. Wycinać krążki o średnicy około 3 cm. Czynność powtarzać do wyczerpania masy. Pastylki odstawić na bok, by nieco przeschły.W tym czasie
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Czekolada nie powinna być ciepła, bo rozpuści
miętowe pastylki. Każdy krążek masy miętowej zanurzać w rozpuszczonej
czekoladzie. Wyjmować widelcem i chwilę potrzymać nad naczyniem, by nadmiar
czekolady ściekł. Układać na papierze pergaminowym i zostawić do zastygnięcia, najlepiej na całą noc.Życzę smacznego!



