Wykonanie
Na naszym
stole bardzo często gości
kaczka, przyrządzona na wiele sposobów, Najbardziej przez nas uwielbianą jest pieczona
kaczka nadziewana farszem mięsnym.Zapach pieczonej
kaczki unosi się w całym domu,
kaczka jest mięciutka, pyszna w połączeniu z farszem poezja smaku.

składniki1
kaczka2 łyżki
masłatymianeksól do smaku
pieprz do smaku
majeranekcytryna2 szklanki
bulionu z drobiuolejskładniki na farsz50 dag
mięsa od
szynki2
jajkapieprz wg uznania Kamis
sól wg uznania Kamis
przyprawa do
wieprzowiny Kamis1 łyżka
bułki tartejnatka pietruszkiWykonaniePrzygotowanie marynaty.Do miseczki wsypuję
tymianek,
majeranek,
sól,
pieprz dokładnie mieszkam dodaję sos z
cytryny,
olej dokładnie mieszam.
Kaczkę dokładnie myję, następnie nacieram marynata z zewnątrz i wewnątrz,wstawiam do lodówki na noc.Przygotowanie farszu
Mięso kroję na kawałki,myję ,następnie
miele w maszynce do
mięsa.Do większej miski przekładam
mięsko,by lepiej wyrobić farsz, dodaję
jajka,
bułkę tarta, posiekaną
natkę pietruszki,doprawiam do smaku
przyprawą do
wieprzowiny,
solą pieprzem.Wszystko dokładnie wyrabiam,jak jest farsz za rzadki można dodać więcej
bułki.Tak przygotowanym farszem napełniam
kaczkę,wykałaczkami spinam.Duże naczynie żaroodporne natłuszczam
olejem do którego wkładam
kaczkę. Na wierzch
kaczki kładę kawałki
masła, wlewam
bulion.Wstawiam do nagrzanego piekarnika 200stopni na 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę na 180 stopni piekę 100 minut.W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam
kaczkę wytwarzającym się sosem Pod koniec pieczenia 15 minut zdejmuje pokrywkę z naczynia,piekę jeszcze 15 minut
kaczkę do zarumieniania.
Kaczkę podałam z pieczonymi
ziemniakami i
buraczkami.