Wykonanie
Rolady zostały przygotowane na warsztatach z Marcinem
Budynkiem.składnikimasa 330ml
bitej śmietany80g pulpy jagodowej Acai10 g
żelatyny30 g
wody60g
cukruciasto
biszkoptowe4 jaj( całe)85 g
cukru50 g
mąki pszenna50 g
mąka ziemniaczanaciasto cygaretowe35 g
masła35g
cukru pudru K upiec35
białka35 g
mąki pszennejPrzygotowaniemasa cygaretowa
Masło z
cukrem należy uplastycznić do konsystencji
śmietany,dodać
białko następnie barwnik czerwony lub inny oraz
mąkę ,zaciągnąć ciasto. Nałożyć do papierowego rożka SAGA i nanieść odpowiedni wzór na arkusz papieru SAGA, włożyć do lodówki i przygotować masę
biszkoptową dopiero jak masa cygaretowa zastygnie.Masa biszkoptowa
Jajka z
cukrem ubić na sztywną pianę dodać obie przesiane
mąki zaciągnąć ciasto do odpowiedniej konsystencji. Na niesiony wzór masy cygaretowej nałożyć warstwę
biszkoptu o grubości 1 cm upiec o w piekarniku z termoobiegiem w temp 180 st C około 10 minut na złocisty kolor. Roladę wystudzić.Przygotowanie masyUbijamy
śmietanę 30% z dodatkiem
cukru, dodajemy pulpę
owocową Acai całość mieszamy.
Żelatynę zalewamy wrzątkiem mieszamy aby nie było kryształków. Część masy śmietanowej dodajemy do
żelatyny i mieszamy, następnie dodajemy do reszty masy i całość mieszamy.Na wystudzoną roladę należy nanieść masę
owocową, zawinąć w rulon następnie schłodzićDo przygotowania masy owocowej możemy wykorzystać sezonowe
owoce np
truskawki,
jagody,
maliny. Problem pojawia się kiedy sezon się skończył a marzy się nam smak
owoców. Z pomocą przychodzi nam firma http://www.sokizdzungli.pl/soki-1-Acai.która w swojej ofercie ma w asortymencie t jedyne na polskim rynku "SuperOwoce" niepasteryzowane w formie mrożonego miąższu (pulpy, puree, sok z miąższem) bez dodatku
cukru. Wyjątkowość naszej oferty – to przede wszystkim pełnowartościowy miąższ, z którego wyczarujesz nie tylko sok, ale również skomponujesz doskonały
owocowy deser idealnie się nadają do przygotowywania kremów
owocowych.Wielką zaletą jest opakowanie 100 g które możemy wykorzystać w całości.Bardzo bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło to sposób wysyłki.
Soki są wysyłamy w pojemniku termoizolacyjnym (styropianowym) w suchym lodzie (CO2). Po raz pierwszy się spotkałam z taką formą wysyłki co jest ważne z wielu powodów.