Wykonanie
Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli Krainą
lodu. W mojej wersji jest to
biszkopt,
bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska
galaretka.
SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm )
Biszkopt rzucany3
jajka0,5 szklanka
cukru0,5 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejBłękitna pianka2
białkaniebieska
galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej
wodyBita śmietana0,5 litra
śmietany 36 %10 gram
żelatynyłyżka
cukru pudrucukier waniliowy2 niebieskie
galaretkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Biszkopt;
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.Błękitna pianka
Białka ubi ć na sztywno, pod koniec ubijania
doda ć tężejącą
galaretkę i miksować do połączenia się składników. Piankę przełożyć np. do keksówki wyłożonej folią spożywczą, i odstawi ć do stężenia.
Bita śmietanaDo
śmietany doda ć,
cukier puder oraz
waniliowy ubi ć na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną
żelatynę.
Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia.
Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami
bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach na
śmietanie, na to wyłożyć resztę
bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zalać tężejącą
galaretką. Najlepiej smakuje schłodzone w następny dzień po przygotowaniu.Smacznego.