ßßß
Ciasto inspirowane filmem Frozen czyli Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka.
SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm )Biszkopt rzucany3 jajka0,5 szklanka cukru0,5 szklanka mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejBłękitna pianka2 białkaniebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wodyBita śmietana0,5 litra śmietany 36 %10 gram żelatynyłyżka cukru pudrucukier waniliowy2 niebieskie galaretki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIABiszkopt;Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia.Błękitna piankaBiałka ubi ć na sztywno, pod koniec ubijania doda ć tężejącą galaretkę i miksować do połączenia się składników. Piankę przełożyć np. do keksówki wyłożonej folią spożywczą, i odstawi ć do stężenia.Bita śmietanaDo śmietany doda ć, cukier puder oraz waniliowy ubi ć na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną żelatynę.Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia.Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach na śmietanie, na to wyłożyć resztę bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto zalać tężejącą galaretką. Najlepiej smakuje schłodzone w następny dzień po przygotowaniu.Smacznego.