Wykonanie
Podobne ciasto już gościło na moim blogu tutaj . To jednak w przeciwieństwie do poprzednika jest moim zdaniem zdecydowanie lepsze. Nie jest tak agresywnie słodkie, a zdecydowanie bardziej
cytrynowe. Do tego idealna miękka pianka bezowa. Kruchy spód to zdecydowanie jeden z lepszych jaki
jadłam. Pyyyszności! Przepis znalazłam w książce " Jedno smaczne danie" Wydawnictwa Reader's Digest z moimi małymi zmianami ;) Polecam baaardzo :)Składniki na kruchy spód:120g zimnego
masła pokrojonego na kawałki3 łyżki
cukru pudru2
żółtka (
białka odłożyć na
bezę)200g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1-2 łyżki lodowatej
wodyWszystkie składniki bardzo dokładnie i szybko ze sobą wyrobić na jednolite miękkie ciasto. Po wyrobieniu włożyć do lodówki na 15 minut.Po tym czasie
ciastem wyłożyć natłuszczoną formę do tarty o średnicy 23-25 cm (zarówno spód jak i brzegi), ponakłuwać, obciążyć np
fasolką i piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 15 min do jasnozłotego koloru. W tym czasie przygotować nadzienie.Składniki na nadzienie
cytrynowe:3
cytryny (umyte, sparzone i osuszone)3 łyżki stopionego przestudzonego
masła1/3 szkl. pokruszonych
biszkoptów3
żółtka (
białka odłożyć do
bezy)200g
cukruŻółtka utrzeć na gęstą masę z
cukrem. Z
cytryn zetrzeć dokładnie skórkę (tylko żółtą częśc bez białej bo jest gorzka) oraz wycisnąc sok. Do utartych na gęsto
żółtek dodać stopione
masło,
sok z cytryny, startą
skórkę cytrynową i pokruszone
biszkopty. Wymieszać.Nadzienie wylać na podpieczony spód i wstatwić znów do piekarnika. Piec ok. 10 min (u mnie było to ciut dłużej ;) W czasie gdy
tarta się piecze przygotować
bezę.Składniki na
bezę:5
białekszczypta
soli120g
cukru pudru1,5 łyżeczki
mąki ziemniaczanejBiałka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Do ubitych dodawać powoli (!)
cukier puder. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną. Masę
białkową wyłożyć na tartę (zostawić wolne od brzegu ok 1 cm, masa się sama rozejdzie na boki). Uformaować płaską stroną łyżki nierówności. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 stopni i wstawić znów tartę na ok 15-20 minut (do momentu przyrumienienia).Upieczoną tartę wystudzić.Smacznego :)