ßßß
Lemon Meringue Pie czyli Tarta Cytrynowa z Bezą to intrygujące ciasto, które pierwszy raz zobaczyłam oglądając film "TOAST". Sam film uważam za cudowny, a aktorstwo genialne, ale nie będę się na jego temat rozpisywać, ponieważ fabuła nie ma tu większego znaczenia:P W filmie zachwyciłam się wszystkim po trochu, ale rzeczą, do której wzdychałam najbardziej było oczywiście ciasto cytrynowe. No może jeszcze aktorstwo Heleny Bonham Carter;)Kruchy spód, krem budyniowy o smaku cytrynowym i do tego beza! Brzmi przepysznie, prawda?:)
Minęło już sporo czasu od obejrzenia filmu zanim sama zabrałam się za własną tartę cytrynową. To chyba normalne, że pewne pomysły, potrawy i przepisy muszą w nas powoli kiełkować, żeby któregoś dnia niejako zmusić do działania.Zabawne, ponieważ jak tylko zabrałam się za robienie tarty, moje kocury bacznie podglądały mnie przez okno kuchenne. Przygotowywanie tarty w tak 'zacnym' towarzystwie było czystą przyjemnością;)Aby ciasto wyszło tak wysokie jak na plakacie filmu, należałoby prawdopodobnie podwoić proporcję. Na pewno kiedyś zrobię takiego napuszonego giganta;)
Składniki:kruche ciasto:200g mąki pszennej80g masła1 łyżka cukru pudru1 żółtko (białko zostaw do bezy)2-3 łyżki wodykrem cytrynowy:125ml soku z cytryny100g cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanejskórka z 2 cytryn200ml wody80g masła pokrojone na mniejsze kotki3 żółtka (3 białka użyj do bezy)beza:4 białka200g cukru pudruszczypta soli1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj na gładką masę, uformuj z niej kulę, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut (najlepiej na 1 godzinę). Po tym czasie rozwałkuj ciasto tak aby pokryło blaszkę o średnicy 27cm. Nakłuj kilkakrotnie ciasto widelcem, połóż na nim pergamin i fasolki do obciążenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180* przez 15minut. Następnie usuń pergamin z fasolkami i piecz kolejne 20minut. Upieczone pozostaw do ostygnięcia.Do rondelka wlej sok z cytryny, wodę i zacznij podgrzewać. Następnie dodaj skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj dokładnie aby nie było grudek i trzymaj na ogniu do momentu zagotowania (cały czas mieszając). Zdejmij z ognia i wrzuć pokrojone masło, mieszaj, dodaj żółtka i wymieszaj na gładką masę. Bardzo zgęstniało, prawda? Odstaw na chwilę do ostygnięcia, ale jeszcze letnie wylej na kruche ciasto.Białka ubij na sztywną pianę z odrobiną soli. Następnie dodawaj powoli po łyżce cukru, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Mocno ubitą bezę przełóż na zimną już tartę i rozłóż równomiernie, zakrywając cały cytrynowy krem. Możesz to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego bądź łyżką, a później nieco natapirować rękami. Piecz całość w piekarniku rozgrzanym do 180* przez ok 20min. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku. Podawaj schłodzoną.Smacznego:)