ßßß
3-4 filety śledziowe typu matiasspora garść żurawiny suszonejcebula czerwona1 cm kawałek imbiruolej i oliwa2-3 łyżeczki octu winnego białegopieprz różowy i czarnykoperek suszonykoperek/natka pietruszki do ozdobyFilety namoczyć w wodzie lub mleku, najlepiej na całą noc, minimalnie na 2 godziny.Odsączyć śledzie i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki.Pół cebuli pokroić w piórka, pół w drobną kosteczkę.Imbir obrać i zetrzeć na tarce.Śledzie włożyć do miski razem z cebulą, żurawiną i imbirem.Zalać wszystko olejem, dodać do smaku oliwy (ok. 1/3 szklanki) i ocet winny.Dodać rozmiażdżony pieprz różowy, czarny i koperek suszony.Włożyć wszystko na min. godzinę do lodówki - śledzie najlepiej smakują po tygodniu (wtedy należy trzymać je w zamkniętym słoiku).Podawać z grzanką.