ßßß
Cookit - przepis na Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
Składniki
Śledź
Olej
Cebula
Śmietana
Jabłko
Sos musztardowy
Cytryna
Filety śledziowe
Matias
Suszona żurawina
Czerwona cebula
Imbir
Oliwa z oliwek
Biały ocet winny
Pieprz
Koperek
Pietruszka
Wykonanie
Śledzie
królują u nas często na
stole
w piątek. W święta mają swoje szczególne miejsce. Już teraz warto przygotować
śledzie
i wstawić je do lodówki w celu marynowania, aby przesiąkły
smakami
. Przepisy na
śledzie
znajdziecie tu:
śledzie
w
oleju
z
cebulą
śledź
w
śmietanie
z
jabłkiem
śledzie
w
sosie musztardowym
śledzie
po kaszubsku
śledzie
z
cytryną
i
cebulą
marynowane rolmopsy .Dzisiejszy przepis na
śledzie
z
żurawiną
i
czerwoną cebulą
to przepis, który spodobał się restauracji Rondel w Sopocie i zagości w niej, jako starter :).
3-4
filety śledziowe
typu
matias
spora garść
żurawiny suszonej
cebula czerwona
1 cm kawałek
imbiru
olej
i
oliwa
2-3 łyżeczki
octu winnego białego
pieprz
różowy i czarny
koperek
suszonykoperek/natka
pietruszki
do ozdobyFilety namoczyć w wodzie lub
mleku
, najlepiej na całą noc, minimalnie na 2 godziny.Odsączyć
śledzie
i pokroić pod skosem na mniejsze kawałki.Pół
cebuli
pokroić w piórka, pół w drobną kosteczkę.
Imbir
obrać i zetrzeć na tarce.
Śledzie
włożyć do miski razem z
cebulą
,
żurawiną
i
imbirem
.Zalać wszystko
olejem
, dodać do smaku
oliwy
(ok. 1/3 szklanki) i
ocet winny
.Dodać rozmiażdżony
pieprz
różowy, czarny i
koperek
suszony.Włożyć wszystko na min. godzinę do lodówki -
śledzie
najlepiej smakują po tygodniu (wtedy należy trzymać je w zamkniętym słoiku).Podawać z grzanką.
Źródło:
http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/12/sledzie-z-zurawina-i-czerwona-cebula.html
Przepisy powiązane
śledzie w cytrynach
Śledzie w brzoskwiniach
Śledzie z jabłkiem w śmietanie
Śledzie z buraczkami
Tatar śledziowy
Składniki powiązane (0)