ßßß Cookit - przepis na Tatar śledziowy

Tatar śledziowy

nazwa

Wykonanie

Pyszne delikatny tatar śledziowy to kolejna propozycja z udziałem filetów śledziowych. Szybki do wykonania, niezwykle prosty i smaczny. Można przyrządzić go z dodatkiem octu z białego wina, a podać w towarzystwie pieczywa. Mniam!
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: 3
Składniki:
4 filety śledziowe a’la matjas
3 korniszony
1 czerwona cebula
Kilka gałązek koperku
świeżo mielony pieprz
łyżka oliwy
Filety płuczemy z zalewy i próbujemy. Jeśli nie są mocno słone to nie ma potrzeby moczenia ich w wodzie. W przypadku kiedy będą silnie słone to możemy włożyć je do wody na 2-3 godz. Następnie je odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórka oraz cebule kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy, dodajemy posiekany koperek, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem. Możemy dodać kilka kropli octu z białego wina. Gotowy tatar podajemy np. z pieczywem. U nas w domu zajadany w towarzystwie delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/12/tatar-sledziowy.html