Wykonanie
Danie wigilijne, ale przecież możemy je jeść kiedy chcemy. Przepis dostałem od
Sari na kartce pocztowej .
![](/Data/Images/kaflowakuchnia.blogspot.com\2013_slash_02_slash_sinappisilli-czyli-wigilijne-sledzie-po/l/1831692707.JPG)
![](/Data/Images/kaflowakuchnia.blogspot.com\2013_slash_02_slash_sinappisilli-czyli-wigilijne-sledzie-po/l/-2005994648.JPG)
Przepisany z kartki brzmi tak:Sinappisilli4 - 6 liotettua suolasillifilettä1 punasipuliKastike:4 rlk
makeaa ruotsalaista (tai suomalaista!) sinappia2 rlk ätikkaviinaa (12%)4 rlk vettä4 rlk öljyä8 - 10 murskattua valkopippuria3 rlk tomusokeria4 rlk silputtua tilliäHuuhtele sillifilet je annaniiden valua talouspaperin päällä.
Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi.
Vatkaa yhten kaikki ainesosat kastiketta varten paitsi tilli. Laita viimeiseksi joukkoon tilli. Maistele ja lisää esim. sokeria. Leikkaa silli noin 2 cm:n suurniaksi palasiksi. Laita silli ja sipuli purkkiin.Tutaj oczywiście tłumaczenie dla osób słabiej znających
język fiński:4 - 6
filetów śledziowych solonych (
matjasów)
czerwona cebulaNa sos:4 łyżki słodkiej
musztardy (w oryginale fińska lub szwedzka, my chyba kupimy jakąś bawarską czy inną
miodową)2 łyżki
octu 12% i 4 łyżki
wody (jako, że u nas
ocet winny ma 6%, należy dać na odwrót: 4 łyżki
octu winnego 6% i 2 łyżki
wody)4 łyżki
oliwy8 - 10 pokruszonych ziaren
białego pieprzu3 łyżki
cukru pudru3 łyżki posiekanego
koperkuOpłucz (wymocz)
śledzie.Pokrajaj
śledzie na kawałki 2 cm,
cebulę w półkrążki.Wszystkie składniki sosu wymieszaj razem.Wymieszaj z sosem
śledzia i
cebulę, umieść w słoiku w lodówce na 2 - 3 dni.