ßßß Cookit - przepis na Sinappisilli - czyli wigilijne śledzie po fińsku

Sinappisilli - czyli wigilijne śledzie po fińsku

nazwa

Wykonanie

Danie wigilijne, ale przecież możemy je jeść kiedy chcemy. Przepis dostałem od Sari na kartce pocztowej .
Przepisany z kartki brzmi tak:
Sinappisilli
4 - 6 liotettua suolasillifilettä
1 punasipuli
Kastike:
4 rlk makeaa ruotsalaista (tai suomalaista!) sinappia
2 rlk ätikkaviinaa (12%)
4 rlk vettä
4 rlk öljyä
8 - 10 murskattua valkopippuria
3 rlk tomusokeria
4 rlk silputtua tilliä
Huuhtele sillifilet je annaniiden valua talouspaperin päällä. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Vatkaa yhten kaikki ainesosat kastiketta varten paitsi tilli. Laita viimeiseksi joukkoon tilli. Maistele ja lisää esim. sokeria. Leikkaa silli noin 2 cm:n suurniaksi palasiksi. Laita silli ja sipuli purkkiin.
Tutaj oczywiście tłumaczenie dla osób słabiej znających język fiński:
4 - 6 filetów śledziowych solonych (matjasów)
czerwona cebula
Na sos:
4 łyżki słodkiej musztardy (w oryginale fińska lub szwedzka, my chyba kupimy jakąś bawarską czy inną miodową)
2 łyżki octu 12% i 4 łyżki wody (jako, że u nas ocet winny ma 6%, należy dać na odwrót: 4 łyżki octu winnego 6% i 2 łyżki wody)
4 łyżki oliwy
8 - 10 pokruszonych ziaren białego pieprzu
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki posiekanego koperku
Opłucz (wymocz) śledzie.
Pokrajaj śledzie na kawałki 2 cm, cebulę w półkrążki.
Wszystkie składniki sosu wymieszaj razem.
Wymieszaj z sosem śledzia i cebulę, umieść w słoiku w lodówce na 2 - 3 dni.
Źródło:http://kaflowakuchnia.blogspot.com/2013/02/sinappisilli-czyli-wigilijne-sledzie-po.html