Na moje urodziny- tym razem swietowalam w stylu skandynawskim. Mowie wam: Palce lizac!Na forme o srednicy 26 cm:spodbiszkoptowy:3 jajka3 lyzki zimnej wody1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soli100 g cukru75 g makimasa jablkowa:1 kg kwaskowatych jablek1 opakowanie cukru waniliowego2 lyzki soku z cytryny50 g cukru150 g masla100 g dzemu z zurawin1 opakowanie budyniu waniliwego bez cukru (na 500 ml mleka)200 g smietany kremowejczekoladowa posypkaBialka oddzielic od zoltek. Zoltka ubic z 50 g cukru, woda i cukrem waniliowym na puszysta mase. Bialka ubic na szytwno ze szczypta soli wsypujac stopniowo cukier. Dodawac stopniowo piane z bialek do zoltek wraz z przesiana maka i wymieszac lekko lyzka. Przelozyc ciasto do natluszczonej i wysypanej tarta bulka foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C ( z termoobiegiem- 160°) ok. 15-20 minut. Wystudzic i wyjac z foremki.Jablka obrac i zetrzec na tarce jarzynowej, wymieszac z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Budyn wymieszac ze 125 ml zimnej wody. Dodac jablka i pokrojone maslo, wymieszac. Zagotowac mieszajac, gotowac mieszajac 1-2 minuty, wystudzic. Biszkopt posmarowac dzememzurawinowym, nastepnie zalozyc obrecz do tortow i wylozyc mase jablkowa. Wstawic do lodowki do stezenia na co najmniej 4 godziny. Przed podaniem posmarowac ubita smietana i posypac czekoladowa posypka.Przepis z: "Meine Familie & ich" Nr 11/2013Przepis dodaje do akcji: