Wykonanie
Po raz kolejny pieczenie z dziecmi- zastanawiam sie, czyby takiej akcji kulinarnej nie zrobic ;) Ferie w przedszkolu i nieciekawa pogoda na zewnatrz zmuszaja do wymyslania najrozniejszych "rozrywek" dziecku w domu ;) Poza tym, rzutem na tasme dodaje cos do akcji Historia na talerzu- bardzo mi sie ta akcja podobala i chcialbym kontynuacje, bo mam tak jeszcze lekko ze 30 historycznych przepisow do wyprobowania.Amerykany:
zdjecie: www.kuechengoetter.deCo do pochodzenia Amerykanow i ich nazwy istnieje kilka teorii. Jedna z nich-najpopularniejsza tutaj
mowi, ze obrazuja amerykanskie spoleczenstwo: bialo- czarna polewa to jego symbol. A oto co jeszcze mi sie udalo wyszukac w niezawodnym internecie ;):1. Nazawa wywodzi sie od
amoniaku- skladnika ciasta (choc w moim przepisie
amoniak zastapilam
proszkiem do pieczenia)2. W latach 50-tych XX w. amerykanscy zolnierze sprowadzli to
ciastko do Europy- poniewaz nazwa "Black and White Cookies" jakos nie przypadla tu ludziom do gustu nazwano je Amerykanami od amerykanskich zolnierzy.3. Nazwa wziela sie od ich ksztaltu, ktory przypominal chelmy amerykanskich zolnierzy, jakie nosili w czasie I Wojny Swiatowej. O, tak wygladaly:
zdjecie: www.wikipedia.dePodobno druga wersja jest najbardziej prawdopodobna. No nic, "chelmowe"
ciastka super smakuja. Sprobujcie! :)Na ok. 8 sztuk:100 g miekkiego
masla100 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli2
jajka1 opakowanie budyniu
waniliowego4 lyzki
mleka250 g
maki3 plaskie lyzeczki
proszku do pieczenialukier250 g
cukru pudru2-3 lyzki
wody2 lyzki
soku z cytryny2-3 lyzki
kakaoMaslo ubic z
sola,
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodac po koleji
jajka.
Budyn wymieszac z
mlekiem i dodac do masy.
Make wymieszac z
proszkiem do pieczenia i dodawac stopniowo do masy ciagle ubijajac. Wykladac na blache wylozona papierem do pieczenia 4
krazki z ciasta o srednicy ok. 6 cm i wysokosci 2 cm. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C ( z termoobiegiem- 180°C) ok. 15 minut. Podobnie upiec pozostale 4 amerykany. Wystudzic. Zdjac z blachy.Wymieszac skaldniki lukru.
Polowe lukru wymieszac z
kakao i doac 1 lyzke
wody. Amerykany ukladac np. na szklance- mozna lepiej polukrowac.A oto co my zrobilismy wsponymi
silami z synkiem :) Jeden amerykan ma nawet buzie :)
Przepis z: "Für Sie. Kochen & Verwöhnen" Nr 2/09Przepis uczestniczy w akcji: