ßßß
Składniki:125 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia125 g bardzo miękkiego masła125 g cukru2 jajka1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowegokilka łyżek pełnotłustego mleka (dałam 3)(ewentualnie 1 łyżka kakao)Wykonanie:Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.W misce dokładnie zmiksować wszystkie składniki z wyjątkiem mleka. Wlać mleko i dalej miksować aż do uzyskania gładkiego ciasta. Do formy na muffinki włożyć papilotki i do każdego otworu wlożyć po tyle samo ciasta (mniej więcej do połowy otworów). Ja nalałam ciasto do połowy foremek a następnie dodałam 1 łyżkę kakao do reszty ciasta i wymieszałam. Resztę babeczke zrobiłam o samku czekoladowym.Babeczki piec 15-20 minut (do suchego patyczka) i wystudzić na kratce. Ostrym nożem wyrównać górne części babeczek.Składniki na lukierok. 350 g przesianego cukru pudrubarwnik spożywczy1 - 2 łyżki gorącej wodyWymieszać cukier z wodą, dodając ją bardzo powoli. Ja robiłam lukier w 3 kolorach, zamiast barwników używałam: do czarnego lukru używałam cukru pudru z dodatkiem kakao, a do różowego zamiast wody użyłam soku z malin.Gotowym lukrem posmarować babeczki i udekorować według uznania./wydrukuj przepis/