Wykonanie
Po raz kolejny sernik z
jablkami, choc poprzedni prezentowalam juz kilka miesiecy temu tutaj: http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/09/Nowy-wpis-Sernik-z-jablkami.html . Dzisiejszy z
drozdzowym spodem smakuje oczywiscie doskonale, tak, jak poprzedni :) Na zakonczenie
Waniliowego Weekendu :) Mirabelce dziekuje za zorganizowanie akcji :)Na forme o wymiarach 32x40 cm575 g
maki1 opakowanie (7g)
suszonych drozdzy275 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego z prawdziwa
waniliaszczypta
soli200 g
masla200 ml
mleka6
jajek100 g
ciasteczek amarettini750 g
chudego twarozku typu Quark1 opakowanie budyniu
waniliowego (na 500 ml
wody)3 lyzki
kaszy mannyok. 1 kg jablekForemke wysmarowac
maslem. Wymieszac w misce 400 g
maki,
drozdze, sol, 50 g
cukru i
cukier waniliowy.
Mleko ogrzac, rozpuscic w nim 75 g
masla.
Mleko ostudzic by bylo letnie, dodac do
maki, wbic 1
jajko. Wyrobic gladkie
ciasto drozdzowe i odstawic w cieple miejsce pod przykryciem do wyrosniecia na 45 minut.W tym czasie przygotowac kruszonke.
Ciasteczka pokruszyc, dodac 175 g
maki, 75 g
cukru i szczypte
soli. Rozpuscic 125 g
masla i dodac do mieszaniny. Zagniesc kruszonke i odstawic do lodowki.
Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne i pokroic w
krazki. Wymieszac
twarog, 5
jajek, 150 g
cukru,
kasze manne i proszek budyniowy. Ciasto rozwalkowac do porzadanych wymiarow formy. Ulozyc w foremce i powyciagac na brzegach. Rozlozyc na nim mase twarogowa, a nastepnie
krazki jablek. Obsypac kruszonka. Piec w temperaturze 175°C w uprzednio nagrzanym piekarniku ok. 20-30 minut.Smacznego!
Przepis z "Laura.Backen" nr 1/2010