Wykonanie
Bardzo smaczne mielone z
dziczyzny - z dzika. Nie będzie nam potrzebne
mięso bardzo dobrej jakości - wystarczy
mięso na gulasz. Warto czasem zrobić takie kotlety, to zupełnie inne mielone! Polecam!
składniki400 -450 g
mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam
mięso na gulasz)5 ząbków
czosnku - posiekane40 g czerstwej
bułki1 łyżeczka świeżego lub 1/2 suszonego
rozmarynu1 liść
szałwii1/ łyżeczka suszonego
majeranku1/2 łyżeczki
soli lub do smaku1/2 łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu lub więcej1
jajkotarta bułka do obtoczenia1 łyżka
oleju do smażenia1 duża
cebula - pokrojona w piórkaprzygotowanie:
Bułkę namoczyć w wodzie lub
mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.
Rozmaryn,
czosnek,
szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Jeżeli
mięso mamy w kawałku, zmielić je razem z odciśniętą
bułką. W misce wymieszać
mięso ,
jajko, odciśniętą
bułkę,
zioła i
przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować sześć owalnych kotletów, obtoczyć w
tartej bułce.Smażyć na rozgrzanym
oleju, na średnim ogniu z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Przełożyć i trzymać w cieple. Na patelni na której smażyliśmy kotlety zeszklić
cebulę, p odsmażać na na małym ogniu, aż się zezłoci - jeżeli to konieczne, dodać więcej
oleju. Podsmażoną
cebulę położyć na ciepłych kotletach i od razu podawać . Smacznego!