Wykonanie
Sałatka ziemniaczana z
cukinią, bardzo zielona, idealna na lato. Najpopularniejsza z sałatek, bo z
ziemniakiem w roli głównej, raz trochę inaczej.Kartoffelsalat to bardzo popularne niemieckie danie. Północne Landy preferują do sałatki dodatek
majonezu, południowe marynatę z
octem winnym. Obie są smaczne, wolę jednak lżejszą wersję. Dzisiejsza jest bardzo zielona nie tylko dzięki
cukinii, ale sporemu dodatkowi zielonej
pietruszki. Cudowny, wyrazisty smak zawdzięcza jednak dodatkowi
kaparów. Ten niezastąpiony dodatek do wielu potraw w kuchni śródziemnomorskiej nadaje zwykłym, codziennym
ziemniakom i
cukinii wykwintnego, wyjątkowego smaku. Specyficzny cierpko-kwaśno-gorzki smak
kaparów, w którym niektórzy doszukują się aromatu
pieprzu, inni
musztardy czy
chrzanu w tym połączeniu jest kapitalny. Założę się, że bez dokładki się nie obejdzie.
Sałatka jest pyszna, bardzo polecam!

Składniki na 6 porcji:1 kg małych ziemniaczków2 ząbki
czosnku40 g
kaparów (ze słoiczka)pęczek zielonej
pietruszki6 łyżek
oliwysól,
pieprz2 łyżki
octu winnego1
cukinia100 ml
bulionu warzywnegoolej do smażenia
cukiniiWykonanie:
ziemniaki oskrobać lub obrać i ugotować w osolnej wodzie.oskubać listki z gałązek
pietruszki, obrać
czosnek, odsączyć
kapary z zalewy. Dodać 6 łyżek
oliwy, odrobinę
soli,
pieprz,
ocet winny i zblendować na gładką masę. Wymieszać z
bulionem warzywnymcukinię przekroić wzdłuż na pół. Jeśli jest większa wybrać łyżką gąbczasty miąższ z pestkami, następnie pokroić w kostkę lub półplasterki. Podsmażyć na
oleju przez kilka minut, aż zmięknie. Doprawić
solą i
pieprzemziemniaki odcedzić, te większe jeszcze gorące przepołowić. Natychmiast połączyć z
cukinią i
ziołowym sosem, następnie wymieszać. Ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem. Zawsze mieszamy jeszcze ciepłe
ziemniaki z marynatą, bo dzięki temu lepiej wchłoną marynatę. Pozostawić na godzinę, by przeszły
smakami i ostygły. Posypać zieloną
pietruszką i serwować. Zjedliśmy jeszcze gorące jako dodatek do drugiego dania. Były przepyszne!SMACZNEGO !źródło: Essen&Trinken Heft 8/20151 porcja to: 3 g
białka, 13 g tłuszczu, 22 h weglowodanów i 230 kcal