ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową

Makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową

nazwa

Wykonanie

Share the post "Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera"
Jest to propozycja z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”, gdzie zebrane są najlepsze przepisy tego autora. Tym razem proponuję lekki makaron z piersią z kurczaka i młodą fasolką szparagową, idealne danie na upalne dni. Polecam!
Scroll down for English
(4 porcje)
Składniki:
2 piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki
2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
sól i pieprz
250 g makaronu (u mnie tagliatelle)
2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
200 g młodej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami,przekrojonej wzdłuż na pół
1/2 szklanki bulionu drobiowego
starty parmezan do posypania
liście bazylii do podania
Przygotowanie:
Włóż kurczaka, oliwę z oliwek i czosnek w misce, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.
W międzyczasie, umieść dużą patelnię, na dużym ogniu i wlej oliwę.
Włóż kurczaka wraz z marynatą i smaż mieszając przez 30 sekund. Dodaj fasolkę i zmniejsz ogień do średniego. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Zwiększ ogień i wlej bulion. Gotuj przez 30 sekund, następnie włóż ugotowany makaron i wymieszaj.
Rozłóż makaron na talerze, posyp obficie parmezanem i udekoruj listkami bazylii.
Smacznego!
English version
Tagliatelle with chicken and green beans
(4 servings)
Ingredients:
2 chicken breasts, cut into thin slices
2 1/2 tablespoons olive oil
3 cloves garlic, thinly sliced
salt and pepper
250 g of pasta (tagliatelle)
2 1/2 tablespoons olive oil
200 g young green beans, topped and sliced from end to end,on the diagonal
1/2 cup chicken stock
grated parmesan cheese
basil leaves to serve
Preparation:
Place the chicken, olive oil and garlic in a bowl, season with salt and pepper, and stir to combine.
Cook the pasta according to the package directions and strain.
Meanwhile, place a large frying pan over high heat and add in the oil.
Add the chicken with the marinade and sear quickly for 30 seconds. Add the beans and reduce the heat to medium. Cook for another 2 minutes, stirring occasionally.
Increase the heat and add the stock. Simmer for 30 seconds, then add the cooked pasta and toss to combine.
Divide the pasta evenly between four bowls and top with the freshly grated parmesan cheese and basil.
Enjoy!
Share the post "Lekki makaron z kurczakiem i młodą fasolką szparagową Billa Grangera"
Źródło:http://karmelowy.pl/lekki-makaron-z-kurczakiem-i-mloda-fasolka-szparagowa-billa-grangera