Wykonanie
Share the post "Lekki
makaron z
kurczakiem i
młodą fasolką szparagową Billa Grangera"Jest to propozycja z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”, gdzie zebrane są najlepsze przepisy tego autora. Tym razem proponuję lekki
makaron z
piersią z kurczaka i
młodą fasolką szparagową, idealne danie na upalne dni. Polecam!Scroll down for English(4 porcje)Składniki:2
piersi z kurczaka pokrojone w cienkie plasterki2 1/2 łyżki
oliwy z oliwek3 ząbki
czosnku pokrojone w plasterki
sól i
pieprz250 g
makaronu (u mnie tagliatelle)2 1/2 łyżki
oliwy z oliwek200 g
młodej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami,przekrojonej wzdłuż na pół1/2 szklanki
bulionu drobiowegostarty
parmezan do posypanialiście
bazylii do podaniaPrzygotowanie:Włóż
kurczaka,
oliwę z oliwek i
czosnek w misce, dopraw
solą i
pieprzem i wymieszaj.Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.W międzyczasie, umieść dużą patelnię, na dużym ogniu i wlej
oliwę.Włóż
kurczaka wraz z marynatą i smaż mieszając przez 30 sekund. Dodaj
fasolkę i zmniejsz ogień do średniego. Smaż kolejne 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.Zwiększ ogień i wlej
bulion. Gotuj przez 30 sekund, następnie włóż ugotowany
makaron i wymieszaj.Rozłóż
makaron na talerze, posyp obficie
parmezanem i udekoruj listkami
bazylii.Smacznego!

English versionTagliatelle with chicken and green beans(4 servings)Ingredients:2 chicken breasts, cut into
thin slices2 1/2 tablespoons
olive oil3 cloves garlic, thinly slicedsalt and pepper250 g of pasta (tagliatelle)2 1/2 tablespoons
olive oil200 g young green beans, topped and sliced from end to end,on the diagonal1/2 cup chicken stockgrated
parmesan cheesebasil leaves to
servePreparation:Place the chicken,
olive oil and garlic in a bowl, season with salt and pepper, and stir to combine.Cook the pasta according to the package directions and strain.Meanwhile, place a large frying pan over high heat and add in the oil.Add the chicken with the marinade and
sear quickly for 30 seconds. Add the beans and reduce the heat to medium. Cook for another 2 minutes, stirring occasionally.Increase the heat and add the stock. Simmer for 30 seconds, then add the cooked pasta and toss to combine.Divide the pasta evenly between four bowls and top with the freshly grated
parmesan cheese and basil.Enjoy!

Share the post "Lekki
makaron z
kurczakiem i
młodą fasolką szparagową Billa Grangera"



