ßßß
Kapuśniak z młodej kapusty(4-5 porcji)Składniki:4 szklanki bulionu drobiowego1 młoda kapusta, poszatkowana1/2 pora, pokrojonego w plasterki1 cebula, pokrojona plasterki1 marchewka, pokrojona w plasterki4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę2 liście laurowe3 ziela angielskie1 łyżka świeżego koperku, posiekanego1 pomidor, pokrojony w kostkę1 łyżeczka soku z cytryny8 łyżek śmietanki 18%sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj cebulę, pora i marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej bulion i całość zagotuj.Włóż kapustę, ziele angielskie i liście laurowe, po czym gotuj, aż kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość koperkiem i sokiem z cytryny. Wlej śmietankę, zagotuj, dopraw zupę solą i pieprzem i podawaj.Smacznego!
English versionYoung cabbage soup(4-5 servings)Ingredients:4 cups chicken stock1 young cabbage, shredded1/2 leek, sliced1 onion, sliced1 carrot, sliced4 slices of bacon, diced2 bay leaves3 all spice berries1 tablespoon fresh dill, chopped1 tomato, diced1 teaspoon lemon juice8 tablespoons single creamsalt and pepper to tastePreparationHeat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and serve.Enjoy!Share the post "Lekki kapuśniak z młodej kapusty / Young cabbage soup"


