Wykonanie
Share the post "Lekki kapuśniak z
młodej kapusty / Young cabbage soup"Nastał w końcu sezon na
młode warzywa, a
młoda kapusta pojawiła się już praktycznie wszędzie. Warto więc wykorzystać ten niestety krótki okres. Dziś proponuję bardzo lekką i szybką zupę z
młodej kapusty, ze świeżym
pomidorem i dosłownie kilkoma łyżkami
śmietanki. Polecam!Scroll down for recipe in English

Kapuśniak z
młodej kapusty(4-5 porcji)Składniki:4 szklanki
bulionu drobiowego1
młoda kapusta, poszatkowana1/2
pora, pokrojonego w plasterki1
cebula, pokrojona plasterki1
marchewka, pokrojona w plasterki4 plasterki
wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę2
liście laurowe3
ziela angielskie1 łyżka świeżego
koperku, posiekanego1
pomidor, pokrojony w kostkę1 łyżeczka
soku z cytryny8 łyżek
śmietanki 18%sól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:Postaw rondel na zupę na średnim ogniu i wrzuć
boczek. Podsmaż go do ładnego zarumienienia, dodaj
cebulę,
pora i
marchewkę i smaż kolejne 5 minut, po czym wlej
bulion i całość zagotuj.Włóż
kapustę,
ziele angielskie i
liście laurowe, po czym gotuj, aż
kapusta zmięknie, około 15 minut. Dodaj
pomidora, gotuj przez kilka minut, następnie dopraw całość
koperkiem i
sokiem z cytryny. Wlej
śmietankę, zagotuj, dopraw zupę
solą i
pieprzem i podawaj.Smacznego!

English versionYoung cabbage soup(4-5 servings)Ingredients:4 cups chicken stock1 young cabbage, shredded1/2 leek, sliced1 onion, sliced1 carrot, sliced4 slices of bacon, diced2 bay leaves3 all spice berries1 tablespoon fresh dill, chopped1 tomato, diced1 teaspoon lemon juice8 tablespoons single creamsalt and pepper to tastePreparationHeat a large pot set over medium heat and add bacon. Cook until browned and add the carrots, onion and leeks. Cook until tender, about 5 minutes. Next add chicken stock and bring to a simmer.Add the cabbage, allspice and bay leaves and cook until cabbage is tender, about 15 minutes. Add diced tomato, cook for a few minutes, then season with dill and lemon juice. Next add the cream, bring to the boil, season with salt and pepper and
serve.Enjoy!Share the post "Lekki kapuśniak z
młodej kapusty / Young cabbage soup"



