ßßß
Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru(4 porcje)Składniki:4 kotlety schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm)3 duże gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego3 ząbki czosnku, pokrojonego w grube plasterki3 duże gałązki rozmarynu6 gałązek tymiankusól i pieprz3/4 szklanki cydru jabłkowego (najlepiej słodkiego)1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka masłaPrzygotowanie:Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i włóż czosnek, tymianek i rozmaryn. Podsmaż, aż czosnek zacznie się lekko rumienić (nie za długo gdyż stanie się gorzki), a olej nabierze aromatu ziół. Zdejmij patelnię z ognia, wyłóż czosnek na ręcznik papierowy a zioła wyrzuć.Umyte i osuszone kotlety dokładnie posól i popieprz z każdej strony. Postaw tą samą patelnię na dużym ogniu i gdy już będzie bardzo gorąca włóż kotlety. Smaż z każdej strony po 1-2 minuty, do ładnego zarumienienia, po czym wyłóż je na talerz.Następnie dodaj do patelni gruszki i podsmażaj aż zaczną się lekko rumienić, przez około 4 minuty. Zmniejsz ogień do średniego, włóż kotlety i smaż aż przestaną być surowe w środku przez około 5-10 minut. Wyjmij gruszki wraz z usmażonymi kotletami z patelni.W celu zrobienia sosu, wlej do patelni po smażeniu kotletów cydr i gotuj na dużym ogniu, zdrapując ewentualne przypalone grudki z dna patelni, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie wlej bulion i gotuj, aż ponownie połowa płynu odparuje. Teraz dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści, po czym i dopraw powstały sos do solą i pieprzem. Polej sosem kotlety z gruszkami i podawaj.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:4 bone-in pork chops, (1,5 cm thick each)3 large pears, cored and sliced2 tablespoons olive oil or canola oil3 cloves garlic, sliced3 large rosemary sprigs6 sprigs of thymesalt and pepper3/4 cup apple cider (preferably sweet)1/2 cup vegetable or chicken stock1 tablespoon butterPreparation:Heat the large pan with oil over medium heat and add, sliced garlic, thyme and rosemary sprigs. Sauté until the garlic is lightly golden (no too much because it can turn bitter) and the olive oil is infused with flavors of garlic and herbs. Take the pan off the heat and remove the garlic chips to a paper towel lined dish and discard the herbs.Sprinkle both sides of the pork chops with salt and ground black pepper. Return the pan to the stove over high heat. When the pan is hot place the chops in the pan in a single layer and cook until nicely browned, 1 to 2 minutes. Turn the chops and brown on the second side, another 1 to 2 minutes. Remove the chops to a plate.Add the pears to the pan and cook them until they begin to caramelize and soften a bit, about 4 minutes. Reduce the heat to medium and nestle the chops into the pear wedges. Continue cooking until the chops have cooked through, about 5 – 10 minutes. Transfer the chops and pears to a serving platter.Pour the cider in the pan and let the liquid simmer over medium high heat until it has reduced by half, stir frequently and remove any browned bits that may have been stuck to the bottom of the pan. Add the stock and simmer until reduced by half again. Add the butter, stirring until melted, and season to taste with salt and pepper. Drizzle the sauce over the pears and chops and garnish with some of the garlic chips.Enjoy!
Share the post "Kotlety schabowe z karmelizowanymi gruszkami w sosie z cydru / Pork chops with caramelized pears and cider sauce"


