Wykonanie
Share the post "Kotlety
schabowe z karmelizowanymi
gruszkami w sosie z cydru /
Pork chops with caramelized pears and cider sauce"Ostatnio na moim blogu zdecydowanie za dużo było
kurczaka, gdyż jest to ulubione
mięso mojego połówka:). Nadeszła jednak
pora na zmianę i dziś proponuję soczyste kotlety
schabowe z kostką z karmelizowanymi
gruszkami, podane w sosie cydrowym. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczne. Polecam na obiad po zabieganym dniu w pracy.Scroll down for recipe English

Kotlety
schabowe z karmelizowanymi
gruszkami w sosie z cydru(4 porcje)Składniki:4 kotlety
schabowe, najlepiej z kostką, (o grubości 1,5 cm)3 duże
gruszki, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone w plastry2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego3 ząbki
czosnku, pokrojonego w grube plasterki3 duże gałązki
rozmarynu6 gałązek
tymiankusól i
pieprz3/4 szklanki cydru
jabłkowego (najlepiej słodkiego)1/2 szklanki
bulionu warzywnego lub drobiowego1 łyżka
masłaPrzygotowanie:Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i włóż
czosnek,
tymianek i
rozmaryn. Podsmaż, aż
czosnek zacznie się lekko rumienić (nie za długo gdyż stanie się gorzki), a
olej nabierze aromatu
ziół. Zdejmij patelnię z ognia, wyłóż
czosnek na ręcznik papierowy a
zioła wyrzuć.Umyte i osuszone kotlety dokładnie
posól i popieprz z każdej strony. Postaw tą samą patelnię na dużym ogniu i gdy już będzie bardzo gorąca włóż kotlety. Smaż z każdej strony po 1-2 minuty, do ładnego zarumienienia, po czym wyłóż je na talerz.Następnie dodaj do patelni
gruszki i podsmażaj aż zaczną się lekko rumienić, przez około 4 minuty. Zmniejsz ogień do średniego, włóż kotlety i smaż aż przestaną być surowe w środku przez około 5-10 minut. Wyjmij
gruszki wraz z usmażonymi kotletami z patelni.W celu zrobienia sosu, wlej do patelni po smażeniu kotletów cydr i gotuj na dużym ogniu, zdrapując ewentualne przypalone grudki z dna patelni, aż objętość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie wlej
bulion i gotuj, aż ponownie połowa płynu odparuje. Teraz dodaj
masło i mieszaj aż się rozpuści, po czym i dopraw powstały sos do
solą i
pieprzem. Polej sosem kotlety z
gruszkami i podawaj.Smacznego!

English version(4 servings)Ingredients:4
bone-in
pork chops, (1,5 cm thick each)3 large pears, cored and sliced2 tablespoons
olive oil or canola oil3 cloves garlic, sliced3 large rosemary sprigs6 sprigs of thymesalt and pepper3/4 cup apple cider (preferably sweet)1/2 cup vegetable or chicken stock1 tablespoon butterPreparation:Heat the large pan with oil over medium heat and add, sliced garlic, thyme and rosemary sprigs. Sauté until the garlic is lightly golden (no too much because it can turn bitter) and the
olive oil is infused with flavors of garlic and herbs. Take the pan off the heat and remove the garlic
chips to a paper towel lined dish and discard the herbs.Sprinkle both sides of the
pork chops with salt and ground black pepper. Return the pan to the stove over high heat. When the pan is hot place the
chops in the pan in a single layer and cook until nicely browned, 1 to 2 minutes. Turn the
chops and brown on the second
side, another 1 to 2 minutes. Remove the
chops to a
plate.Add the pears to the pan and cook them until they begin to caramelize and soften a bit, about 4 minutes. Reduce the heat to medium and nestle the
chops into the pear wedges. Continue cooking until the
chops have cooked through, about 5 – 10 minutes. Transfer the
chops and pears to a serving platter.
Pour the cider in the pan and let the liquid simmer over medium high heat until it has reduced by half, stir frequently and remove any browned bits that may have been stuck to the bottom of the pan. Add the stock and simmer until reduced by half again. Add the butter, stirring until melted, and season to taste with salt and pepper. Drizzle the sauce over the pears and
chops and garnish with some of the garlic
chips.Enjoy!

Share the post "Kotlety
schabowe z karmelizowanymi
gruszkami w sosie z cydru /
Pork chops with caramelized pears and cider sauce"



