Wykonanie
Błyskawiczne kotlety wegetariańskie to idealny pomysł na szybki, smaczny i zdrowy lunch. Pracę ułatwimy sobie sięgając nie po
ryż czy
kaszę jęczmienną, a po
płatki - odpowiednio
ryżowe i jęczmienne . Do tego
młody szpinak, odrobina charakternego
sera mimolette o pięknej pomarańczowej barwie i kotleciki gotowe. Polecam!Składniki:· 1 szklanka
płatków ryżowych + 1 szklanka
wody· 1 szklanka
płatków jęczmiennych + 1 i 1/4 szklanki
wody· 100 g
sera mimolette startego na tarce o dużych oczkach· 250 g młodego
szpinaku· 2 łyżki
bułki tartej + trochę do panierowania· 2
jajka·
sól·
pieprz·
olej do smażenia· ząbek
czosnku· kilka
suszonych pomidorów· kilka łyżek
oleju spod suszonych pomidorów· 2 łyżki
octu balsamicznego· łyżeczka
mioduPołowę
szpinaku blendujemy z
suszonymi pomidorami, ząbkiem
czosnku,
octem balsamicznym,
miodem,
solą i
pieprzem.Gęstość sosu regulujemy dolewając podczas blendowania
olej spod suszonych pomidorówPłatki ryżowe gotujemy ok. 2 minuty w szklance
wody cały czas mieszając.
Płatki jęczmienne gotujemy ok. 4 minuty w 1 i 1/4 szklanki
wody cały czas mieszając.Do lekko przestudzonych
płatków ryżowych i jęczmiennych dodajemy
starty ser, pozostały drobno posiekany
szpinak,
jajka, 2 łyżki
bułki tartej,
sól i
pieprz do smaku. Z masy wyrabiamy jednolite ciasot, z którego formujemy okrągłe kotleciki. Panierujemy je w
bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem
szpinakowo-
pomidorowym. Smacznego!