ßßß Cookit - przepis na Kotlety ryżano-jęczmienne ze szpinakiem

Kotlety ryżano-jęczmienne ze szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczne kotlety wegetariańskie to idealny pomysł na szybki, smaczny i zdrowy lunch. Pracę ułatwimy sobie sięgając nie po ryż czy kaszę jęczmienną, a po płatki - odpowiednio ryżowe i jęczmienne . Do tego młody szpinak, odrobina charakternego sera mimolette o pięknej pomarańczowej barwie i kotleciki gotowe. Polecam!
Składniki:
· 1 szklanka płatków ryżowych + 1 szklanka wody
· 1 szklanka płatków jęczmiennych + 1 i 1/4 szklanki wody
· 100 g sera mimolette startego na tarce o dużych oczkach
· 250 g młodego szpinaku
· 2 łyżki bułki tartej + trochę do panierowania
· 2 jajka
· sól
· pieprz
· olej do smażenia
· ząbek czosnku
· kilka suszonych pomidorów
· kilka łyżek oleju spod suszonych pomidorów
· 2 łyżki octu balsamicznego
· łyżeczka miodu
Połowę szpinaku blendujemy z suszonymi pomidorami, ząbkiem czosnku, octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem.Gęstość sosu regulujemy dolewając podczas blendowania olej spod suszonych pomidorów
Płatki ryżowe gotujemy ok. 2 minuty w szklance wody cały czas mieszając.
Płatki jęczmienne gotujemy ok. 4 minuty w 1 i 1/4 szklanki wody cały czas mieszając.
Do lekko przestudzonych płatków ryżowych i jęczmiennych dodajemy starty ser, pozostały drobno posiekany szpinak, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Z masy wyrabiamy jednolite ciasot, z którego formujemy okrągłe kotleciki. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem szpinakowo-pomidorowym. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/kotlety-ryzano-jeczmienne-ze-szpinakiem.html