ßßß Cookit - przepis na Rzodkiewkowo-jaglana tarta z botwinką

Rzodkiewkowo-jaglana tarta z botwinką

nazwa

Wykonanie

Pyszny, lekki, zdrowy i wiosenny pomysł na szybki obiad. Rzodkiewka występuje tu w podwójnej roli- różowe korzenie stanowią dodatek do jaglanego spodu tarty, natomiast liście bazę pysznego pesto, z którym podamy naszą zapiekankę. Aromatyczne danie zachwyci niejednego smakosza. Polecam!
Spód z kaszy jaglanej:
· 200 g kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
· garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni
· 2 jajka
· łyżka masła klarowanego
· pęczek rzodkiewek
· łyżka octu balsamicznego
· sól, pieprz
· masło do wysmarowania formy
· bułka tarta- opcjonalnie
Naczynie do tarty (średnica 22 cm) smarujemy masłem. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do blendera, dodajemy rzodkiewki, pestki dyni, łyżkę masła, jajka, sól i pieprz do smaku oraz ocet balsamiczny. Całość dokładnie blendujemy. Powstałą masą wylepiamy dno i boki tarty- palce możemy lekko oprószyć bułką tartą, żeby nie kleiły się do masy.
Spód podpiekamy ok. 10 minut, tmp. 180 stopni termoobieg.
FARSZ:
· pęczek botwinki
· 100 g sera królewskiego wędzonego w plastrach
· łyżka miodu
· 2 łyżki octu balsamicznego
· sól, pieprz
· 2 łyżki oleju
Botwinkę drobno siekamy- zarówno młode buraczki, jak i liście. Na podpieczonym cieście układamy plastry sera. Na serze wykładamy posiekaną botwinkę. Całość skrapiamy olejem, miodem, octem balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z pesto na bazie liści rzodkiewki.
pesto:
· liście z 2 pęczków rzodkiewki
· 2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
· sól
· pieprz
· olej spod suszonych pomidorów- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto
· garść sera dziugas startego na tarce o dużych oczkach
· ząbek czosnku
· łyżeczka miodu
· łyżka octu balsamicznego
W blenderze miksujemy na gładkie pesto liście rzodkiewki, orzeszki, ser dziugas oraz czosnek. Stopniowo dodajemy olej spod suszonych pomidorów. Dosmaczamy solą, pieprzem miodem i octem balsamicznym.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/05/rzodkiewkowo-jaglana-tarta-z-botwinka.html