Wykonanie
Pyszny, lekki, zdrowy i wiosenny pomysł na szybki obiad.
Rzodkiewka występuje tu w podwójnej roli- różowe korzenie stanowią dodatek do jaglanego
spodu tarty, natomiast liście bazę pysznego pesto, z którym podamy naszą zapiekankę. Aromatyczne danie zachwyci niejednego smakosza. Polecam!Spód z
kaszy jaglanej:· 200 g
kaszy jaglanej + 2 szklanki
wody· garść uprażonych na suchej patelni pestek dyni· 2
jajka· łyżka
masła klarowanego· pęczek
rzodkiewek· łyżka
octu balsamicznego·
sól,
pieprz·
masło do wysmarowania formy·
bułka tarta- opcjonalnieNaczynie do tarty (średnica 22 cm) smarujemy
masłem.
Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przekładamy do blendera, dodajemy
rzodkiewki,
pestki dyni, łyżkę
masła,
jajka,
sól i
pieprz do smaku oraz
ocet balsamiczny. Całość dokładnie blendujemy. Powstałą masą wylepiamy dno i boki tarty- palce możemy lekko oprószyć
bułką tartą, żeby nie kleiły się do masy.Spód podpiekamy ok. 10 minut, tmp. 180 stopni termoobieg.FARSZ:· pęczek
botwinki· 100 g
sera królewskiego wędzonego w plastrach· łyżka
miodu· 2 łyżki
octu balsamicznego·
sól,
pieprz· 2 łyżki
olejuBotwinkę drobno siekamy- zarówno
młode buraczki, jak i liście. Na podpieczonym cieście układamy plastry
sera. Na
serze wykładamy posiekaną
botwinkę. Całość skrapiamy
olejem,
miodem,
octem balsamiczny, doprawiamy
solą i
pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut temp. 200 stopni, termoobieg. Podajemy z pesto na bazie liści
rzodkiewki.pesto:· liście z 2 pęczków
rzodkiewki· 2 garście uprażonych
orzeszków ziemnych·
sól·
pieprz·
olej spod suszonych pomidorów- do uzyskania pożądanej konsystencji pesto· garść
sera dziugas startego na tarce o dużych oczkach· ząbek
czosnku· łyżeczka
miodu· łyżka
octu balsamicznegoW blenderze miksujemy na gładkie pesto liście
rzodkiewki, orzeszki,
ser dziugas oraz
czosnek. Stopniowo dodajemy
olej spod suszonych pomidorów. Dosmaczamy
solą,
pieprzem miodem i
octem balsamicznym.