Wykonanie
Rzodkiewki najzdrowsze są jadane na surowo, w sałatkach i pastach. Takie też jadamy najczęściej. Możemy jeść je również ugotowane. Wtedy są łagodniejsze w smaku. W takiej wersji wolą je zwłaszcza dzieci czy osoby na diecie lecz dla tych zdrowych mała odmiana też się przyda.
Składniki : (dwie porcje)2 pęczki
rzodkiewek1 łyżka
bułki tartej1 – 2 łyżki
masła czosnkowegoPrzyprawy:
sól.Wykonanie:
Rzodkiewki umyć.Odciąć liście i korzonek.Większe przekroić na połowę.W garnku ugotować
wodę z
solą.
Rzodkiewki wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut .Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na roztopione na patelni
masło.Posypać
bułką tartą. Przemieszać do zrumienienia się
bułki.Uwaga!W czasie gotowania
rzodkiewki tracą swój intensywny czerwony kolor.