ßßß Cookit - przepis na Rzodkiewki na gorąco

Rzodkiewki na gorąco

nazwa

Wykonanie

Rzodkiewki najzdrowsze są jadane na surowo, w sałatkach i pastach. Takie też jadamy najczęściej. Możemy jeść je również ugotowane. Wtedy są łagodniejsze w smaku. W takiej wersji wolą je zwłaszcza dzieci czy osoby na diecie lecz dla tych zdrowych mała odmiana też się przyda.
Składniki : (dwie porcje)
2 pęczki rzodkiewek
1 łyżka bułki tartej
1 – 2 łyżki masła czosnkowego
Przyprawy: sól.
Wykonanie:
Rzodkiewki umyć.
Odciąć liście i korzonek.
Większe przekroić na połowę.
W garnku ugotować wodę z solą.
Rzodkiewki wrzucić do wrzątku i gotować ok. 5 minut .
Wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na roztopione na patelni masło.
Posypać bułką tartą. Przemieszać do zrumienienia się bułki.
Uwaga!
W czasie gotowania rzodkiewki tracą swój intensywny czerwony kolor.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/rzodkiewki-na-goraco