ßßß Cookit - przepis na Ciasto z budyniem i Nutellą

Ciasto z budyniem i Nutellą

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste ciasto czekoladowe na bazie biszkoptu :)
Lista zakupów na formę o wymiarach 25 cm x 30 cm :
biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
2 budynie śmietankowe
600 ml mleka
1 łyżka kakao
kostka masła
3 łyżki cukru pudru
1 mały słoik Nutelli (230 g)
Amaretto do zwilżenia biszkoptu (lub inny alkohol)
wierzch:
1 tabliczka białej czekolady lub wiórki kokosowe
kandyzowane wiśnie
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku i ubijać nadal na małych obrotach.
Zwykłą mąkę wymieszać z ziemniaczaną i kakao. Dodawać stopniowo do ubitej piany i delikatnie wymieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok 35 min. w 170 st. (grzanie góra- dół) aż do suchego patyczka. Zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Wyjąć blachę i przewrócić ciasto na kratkę. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Dwa budynie ugotować w 600 ml mleka, dodać kakao i dobrze wymieszać.
Zostawić w garnku i szczelnie przykryć przezroczystą folią, która powinna dotykać całego wierzchu masy (dzięki temu nie powstanie kożuch). Wystudzić.
Miękką kostkę masła spienić mikserem z trzepaczkami. Wsypać cukier puder. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i Nutelli. Miksować, aż masa będzie gładka.
Dolny blat biszkoptu zwilżyć na wierzchu amaretto. Wyłożyć 2/3 masy czekoladowej. Przykryć drugim blatem. Wierzch ponownie zwilżyć alkoholem. Wyłożyć równomiernie pozostały krem.
Wierzch posypać tartą białą czekoladą.
Udekorować wiśniami.
Smacznego życzy oliwek )
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/03/Ciasto-z-budyniem-i-Nutella.html