Wykonanie
Bardzo proste ciasto
czekoladowe na bazie
biszkoptu :)Lista zakupów na formę o wymiarach 25 cm x 30 cm :
biszkopt:6
jajek1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniamasa:2 budynie
śmietankowe600 ml
mleka1 łyżka
kakaokostka
masła3 łyżki
cukru pudru1 mały słoik Nutelli (230 g)
Amaretto do zwilżenia
biszkoptu (lub inny
alkohol)wierzch:1 tabliczka
białej czekolady lub
wiórki kokosowekandyzowane
wiśnieŻółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo
cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodawać po jednym
żółtku i ubijać nadal na małych obrotach.Zwykłą
mąkę wymieszać z ziemniaczaną i
kakao. Dodawać stopniowo do ubitej piany i delikatnie wymieszać łyżką.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec ok 35 min. w 170 st. (grzanie góra- dół) aż do suchego patyczka. Zostawić w piekarniku do wystudzenia.Wyjąć blachę i przewrócić ciasto na kratkę. Zimny
biszkopt przekroić wzdłuż na pół.Dwa budynie ugotować w 600 ml
mleka, dodać
kakao i dobrze wymieszać.Zostawić w garnku i szczelnie przykryć przezroczystą folią, która powinna dotykać całego wierzchu masy (dzięki temu nie powstanie kożuch). Wystudzić.Miękką kostkę
masła spienić mikserem z trzepaczkami. Wsypać
cukier puder. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i Nutelli. Miksować, aż masa będzie gładka.Dolny blat
biszkoptu zwilżyć na wierzchu
amaretto. Wyłożyć 2/3 masy czekoladowej. Przykryć drugim blatem. Wierzch ponownie zwilżyć
alkoholem. Wyłożyć równomiernie pozostały krem.Wierzch posypać tartą
białą czekoladą.Udekorować
wiśniami.

Smacznego życzy
oliwek )