ßßß
Ostatnie w tym roku spotkanie MMMAK-owe (Magd a,Małgosia, Al a i Kami la) z makaronem w roli głównej.Pokaźny zbiór już powstał;-)Jesień to czas dojrzałych warzyw. Dlatego one grają pierwsze skrzypce w moim daniu. Dynie i bakłażany są dla mnie symbolem tej pory roku. Rozgrzewają, dają energię w pochmurne i chłodne dni, a ich kolor pobudza do życia:-)
Składniki:250 g świeżego makaronu lasagne,2 bakłażany,500 g dyni,pół pęczka natki pietruszki,pomidory krojone 400 g,oliwa z oliwek,sól, pieprz, cukier,bazylia świeża lub suszona,masło klarowane,świeże listki szałwii ,mleko20 dkg sera żółtego startego ( u mnie morski),Przygotowanie:Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry 0,5 cm. Posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Posmarować każdy plaster oliwą z oliwek i podpiec z funkcją grilla w piekarniku. Odsączyć na ręczniku papierowym.Przygotować sos p omidorowy. Pomidory podgrzać na patelni, doprawić solą, cukrem, pieprzem i bazylią.Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki i przesmażyć na oliwie; doprawić solą i pieprzem; po tym jak dynia się zeszkli, dodać posiekaną natkę. Odstawić do ostygnięcia.Szałwię podsma ż yć na klarowanym maśle.Makaron układać warstwowo w naczyniu do zapiekania: makaron, sos pomidorowy, plastry bakłażanów, makaron polać mlekiem,dynia, listki szałwii po dsmażone . Powtórzyć warstwy. Na ostatniej warstwie makaronu rozłożyć sos pomidorowy, rozsypać ser żółty. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stop. C około 40 minut. Ciasto musi być miękkie.
Zapraszam na jesienną odsłonę makaronu do Magdy,Małgosi, Ali i Kamili !