Wykonanie
Makaron na cztery
pory roku - jesień!

Ostatnie w tym roku spotkanie MMMAK-owe (
Magd a,Małgosia, Al a i
Kami la) z
makaronem w roli głównej.Pokaźny zbiór już powstał;-)Jesień to czas dojrzałych warzyw. Dlatego one grają pierwsze skrzypce w moim daniu.
Dynie i
bakłażany są dla mnie symbolem tej
pory roku. Rozgrzewają, dają energię w pochmurne i chłodne dni, a ich kolor pobudza do życia:-)

Składniki:250 g świeżego
makaronu lasagne,2
bakłażany,500 g dyni,pół pęczka
natki pietruszki,
pomidory krojone 400 g,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz,
cukier,
bazylia świeża lub suszona,
masło klarowane,świeże listki
szałwii ,
mleko20 dkg
sera żółtego startego ( u mnie morski),Przygotowanie:
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry 0,5 cm. Posolić i odstawić na minimum 30 minut. Po tym czasie spłukać
wodą i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Posmarować każdy plaster
oliwą z oliwek i podpiec z funkcją grilla w piekarniku. Odsączyć na ręczniku papierowym.Przygotować sos p
omidorowy.
Pomidory podgrzać na patelni, doprawić
solą,
cukrem,
pieprzem i
bazylią.
Dynię obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki i przesmażyć na
oliwie; doprawić
solą i
pieprzem; po tym jak
dynia się zeszkli, dodać posiekaną
natkę. Odstawić do ostygnięcia.
Szałwię podsma ż yć na klarowanym
maśle.
Makaron układać warstwowo w naczyniu do zapiekania:
makaron,
sos pomidorowy, plastry
bakłażanów,
makaron polać
mlekiem,
dynia, listki
szałwii po dsmażone . Powtórzyć warstwy. Na ostatniej warstwie
makaronu rozłożyć
sos pomidorowy, rozsypać
ser żółty. Zapiekać w nagrzanym piekarniku w 190 stop. C około 40 minut. Ciasto musi być miękkie.


Zapraszam na jesienną odsłonę
makaronu do
Magdy,Małgosi, Ali i Kamili !