ßßß Cookit - przepis na Spaghetti napoletana

Spaghetti napoletana

nazwa

Wykonanie

Na zakończenie Sezonu pomidorowego, najprostsze, i chyba najlepsze z możliwych spaghetti. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" z serii "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy", wydanej przez Rzeczpospolitą. Gorąco polecam, wielbicielom makaronu i nie tylko. :)
2 puszki pomidorów (dałam świeże pomidory)
30 g masła
łyżka oliwy
2 rozgniecione ząbki czosnku
łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 g makaronu spaghetti
ew. sól, pieprz
Pomidory przetrzeć przez sito (świeże, wcześniej obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podgotować). W rondlu podgrzać masło i oliwę, dodać czosnek, podsmażać minutę. Dodać pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 40 minut, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Wymieszać z bazylią i pietruszką, ewentualnie doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/08/Spaghetti-napoletana.html