Wykonanie
Na zakończenie Sezonu
pomidorowego, najprostsze, i chyba najlepsze z możliwych spaghetti. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" z
serii "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy", wydanej przez Rzeczpospolitą. Gorąco polecam, wielbicielom
makaronu i nie tylko. :)
2 puszki
pomidorów (dałam świeże
pomidory)30 g
masłałyżka
oliwy2 rozgniecione ząbki
czosnkułyżka poszatkowanej świeżej
bazylii2 łyżki posiekanej
natki pietruszki250 g
makaronu spaghettiew.
sól,
pieprzPomidory przetrzeć przez sito (świeże, wcześniej obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podgotować). W rondlu podgrzać
masło i
oliwę, dodać
czosnek, podsmażać minutę. Dodać
pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 40 minut, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Wymieszać z
bazylią i
pietruszką, ewentualnie doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować
makaron, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem.Smacznego!