ßßß
 
            
         Potrzebne będą (na 2 porcje)- 2 małe lub średnie bakłażany- oliwa z oliwek- sól i pieprz- 1 kulka mozzarelli (pokrojona na plastry 1-2 mm)- 3-4 pomidory pokrojone w plastry- 6 czubatych łyżek startego żółtego sera, np. gouda- garść posiekanych listków świeżej bazylii lub bazylia suszonaSposób wykonania:1) Połówki bakłażana układamy na blasze, oliwimy z obu stron, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zapiekamy w około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.2) Po tym czasie, gdy bakłażany są już prawie miękkie, wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdym plastrze układamy po 2 plasterki mozzarelli, 2-3 pomidora i posypujemy obficie startym żółtym serem.3) Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż sery się roztopią.4) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą bazylia lub bazylią suszoną.Smacznego =)
Potrzebne będą (na 2 porcje)- 2 małe lub średnie bakłażany- oliwa z oliwek- sól i pieprz- 1 kulka mozzarelli (pokrojona na plastry 1-2 mm)- 3-4 pomidory pokrojone w plastry- 6 czubatych łyżek startego żółtego sera, np. gouda- garść posiekanych listków świeżej bazylii lub bazylia suszonaSposób wykonania:1) Połówki bakłażana układamy na blasze, oliwimy z obu stron, posypujemy solą i pieprzem, a następnie zapiekamy w około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.2) Po tym czasie, gdy bakłażany są już prawie miękkie, wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdym plastrze układamy po 2 plasterki mozzarelli, 2-3 pomidora i posypujemy obficie startym żółtym serem.3) Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż sery się roztopią.4) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą bazylia lub bazylią suszoną.Smacznego =)