Wykonanie
Cześć =) Dziś zapraszamy na letnią,
bakłażanową potrawę, wzorowaną na popularnej włoskiej
sałatce Caprese : zapiekane plastry
bakłażana z
mozzarellą,
pomidorami i
bazylią =)

Potrzebne będą:- 1 duży
bakłażan (5-6 plastrów 1 cm)-
oliwa z oliwek-
sól i
pieprz- 1 kulka
mozzarelli (12 plastrów 1-2 mm)- 3-4
pomidory pokrojone w plastry- 6 czubatych łyżek startego
żółtego sera (najlepiej
parmezanu)- garść posiekanych listków świeżej
bazylii
Sposób wykonania:1) Plastry
bakłażana układamy na blasze, oliwimy z obu stron, posypujemy
solą i
pieprzem, a następnie zapiekamy w ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C.

2) Po tym czasie, gdy
bakłażany są już prawie miękkie, wyjmujemy blachę z piekarnika i na każdym plastrze układamy po 2 plasterki
mozzarelli, 2-3
pomidora i posypujemy obficie startym
żółtym serem.

3) Wkładamy do piekarnika na kolejne 5-7 minut, aż
sery się roztopią.4) Po wyjęciu z piekarnika posypujemy świeżą
bazylia.

Smacznego =)Agnieszka