Wykonanie


Przystawka, która zachwyci najbardziej wybrednych.
Banalne wykonanie, rozpieszczające podniebienie...Włoska klasyka, a bardziej szczegółowo - sycylijska. Tam właśnie wpisana jest na listę produktów regionalnych. Polecam:-)

Składniki:2
bakłażany,3 świeże
pomidory,garść świeżej
bazylii,
mozarella,
parmezan,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwek.Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut.
Potem spłukać, wysuszyć. Posmarować z obu stron
oliwą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie
pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać posiekana
bazylię i doprawić. Połowę
bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć połowę
pomidorów, położyć plasterek
mozarelli, posypać
parmezanem. N a wierzch ułożyć w takiej samej kolejności drugą warstwę. Zapiekać do zrumienienia.