ßßß Cookit - przepis na Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane

Bakłażanowe piramidki - Parmigiana di melanzane

nazwa

Wykonanie

Przystawka, która zachwyci najbardziej wybrednych. Banalne wykonanie, rozpieszczające podniebienie...Włoska klasyka, a bardziej szczegółowo - sycylijska. Tam właśnie wpisana jest na listę produktów regionalnych. Polecam:-)
Składniki:
2 bakłażany,
3 świeże pomidory,
garść świeżej bazylii,
mozarella,
parmezan,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry, posolić i odstawić na 30 minut. Potem spłukać, wysuszyć. Posmarować z obu stron oliwą i podpiec w piekarniku w 180 stopniach C. W tym czasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dodać posiekana bazylię i doprawić. Połowę bakłażanów ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć połowę pomidorów, położyć plasterek mozarelli, posypać parmezanem. N a wierzch ułożyć w takiej samej kolejności drugą warstwę. Zapiekać do zrumienienia.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/09/bakazanowe-piramidki-parmigiana-di.html