Wykonanie
Czy pasztet może być jajeczny? Zdecydowanie tak. Jest to pasztet dla tych, którzy nie mogą żyć bez
jajek, szczególnie w czasie Świąt, a mają ochotę na efektowną odmianę, a także dla tych, którzy nie jadają
mięsa i mają dość
jajek na twardo z
majonezem.Inspirację znalazłam na blogu Z miłości do słodkości, ale z różnych powodów podobieństwo
między naszymi przepisami
mieści się w 10 jajkach. Zmiany wynikają z mojej niechęci do
pieczarek, braku
kaszki manny w chwili przygotowywania pasztetu i tym podobnych powodów.Pasztet jest znakomity. Wygląda efektownie, będzie się doskonale prezentował na
stole świątecznym, obok
szynki, zielonej
rzeżuchy i
baranka z
masła. Można do niego zrobić różnego rodzaju sosy, można podać ze świeżym
pieczywem, zarówno
białym jak i ciemnym.

Składniki:10
jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek i startych na tarce o grubych oczkach1 duża
cebula, pokrojona w kostkę, lekko podsmażona na odrobinie
oliwy1 pęczek
szczypiorku5 łyżek
żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach (ja użyłam
sera Bursztyn i
cheddar)1
jajko surowe5 łyżek
bułki tartej (może być
kaszka manna)5 łyżek
śmietany 18%, może też być kremówka
sól,
pieprzostra papryka mielona


Jak zrobiłam:1. Posiekane
jajka, wystudzoną podsmażoną
cebulę, surowe
jajko i
bułkę tartą połączyłam; dokładnie, ale bez przesady, nie powinna się z pasztetu zrobić pasta. Dodałam
śmietanę,
ser i posiekany
szczypiorek. Przyprawiłam
solą,
pieprzem i
papryką i wymieszałam dokładnie.Jeżeli konsystencja jest za sucha, trzeba dodać więcej
śmietany, jeżeli za mokra, dosypać
bułki tartej.


2. Przygotowałam foremkę do pieczenia, najlepsza jest mała keksówka. Wyłożyłam ją folią aluminiową tak, żeby duży kawałek wystawał z jednej strony i żeby można było nim przykryć pasztet podczas pieczenia.3. Piekarnik rozgrzałam do 190'C. Pasztet, przykryty folią, piekłam przez około 40 minut, aż brzegi się zrumieniły (zaglądałam pod folię). Po tym czasie odkryłam wierzch i piekłam jeszcze przez około 20 minut. Wierzch musi być lekko rumiany, ale nie spieczony.


Pasztet trzeba zostawić do wystygnięcia, zanim się go wyjmie z formy. Dopiero wtedy osiągnie przyjemnie zwartą konsystencję.

Do pasztetu można podać sosy,
majonezowy,
chrzanowy, czy inny. Na stół świąteczny, doskonały byłby wiosenny, z
rzodkiewką,
ogórkiem zielonym i
szczypiorkiem.