ßßß Cookit - przepis na PASZTET JAJECZNY

PASZTET JAJECZNY

nazwa

Wykonanie

Czy pasztet może być jajeczny? Zdecydowanie tak. Jest to pasztet dla tych, którzy nie mogą żyć bez jajek, szczególnie w czasie Świąt, a mają ochotę na efektowną odmianę, a także dla tych, którzy nie jadają mięsa i mają dość jajek na twardo z majonezem.
Inspirację znalazłam na blogu Z miłości do słodkości, ale z różnych powodów podobieństwo między naszymi przepisami mieści się w 10 jajkach. Zmiany wynikają z mojej niechęci do pieczarek, braku kaszki manny w chwili przygotowywania pasztetu i tym podobnych powodów.
Pasztet jest znakomity. Wygląda efektownie, będzie się doskonale prezentował na stole świątecznym, obok szynki, zielonej rzeżuchy i baranka z masła. Można do niego zrobić różnego rodzaju sosy, można podać ze świeżym pieczywem, zarówno białym jak i ciemnym.
Składniki:
10 jajek, ugotowanych na twardo, obranych ze skorupek i startych na tarce o grubych oczkach
1 duża cebula, pokrojona w kostkę, lekko podsmażona na odrobinie oliwy
1 pęczek szczypiorku
5 łyżek żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach (ja użyłam sera Bursztyn i cheddar)
1 jajko surowe
5 łyżek bułki tartej (może być kaszka manna)
5 łyżek śmietany 18%, może też być kremówka
sól, pieprz
ostra papryka mielona
Jak zrobiłam:
1. Posiekane jajka, wystudzoną podsmażoną cebulę, surowe jajko i bułkę tartą połączyłam; dokładnie, ale bez przesady, nie powinna się z pasztetu zrobić pasta. Dodałam śmietanę, ser i posiekany szczypiorek. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką i wymieszałam dokładnie.
Jeżeli konsystencja jest za sucha, trzeba dodać więcej śmietany, jeżeli za mokra, dosypać bułki tartej.
2. Przygotowałam foremkę do pieczenia, najlepsza jest mała keksówka. Wyłożyłam ją folią aluminiową tak, żeby duży kawałek wystawał z jednej strony i żeby można było nim przykryć pasztet podczas pieczenia.
3. Piekarnik rozgrzałam do 190'C. Pasztet, przykryty folią, piekłam przez około 40 minut, aż brzegi się zrumieniły (zaglądałam pod folię). Po tym czasie odkryłam wierzch i piekłam jeszcze przez około 20 minut. Wierzch musi być lekko rumiany, ale nie spieczony.
Pasztet trzeba zostawić do wystygnięcia, zanim się go wyjmie z formy. Dopiero wtedy osiągnie przyjemnie zwartą konsystencję.
Do pasztetu można podać sosy, majonezowy, chrzanowy, czy inny. Na stół świąteczny, doskonały byłby wiosenny, z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i szczypiorkiem.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/03/pasztet-jajeczny.html