ßßß
Po dłuższej nieobecności witam ponownie. I ponownie przedstawiam przepis z serii dla studentów. Postanowiłam odświeżyć trochę stary przepis na kotlety z soczewicy dodając szczypiorek i sery. Bardzo udane połączenie. Polecam z warzywami, sałatką ziemniaczaną i koniecznie polane sosem. U mnie tym razem tylko z groszkiem i sosem grzybowym.Składniki na 7 kotletów:0,5 szkl. zielonej soczewicybułka tarta2 łyżki posiekanego szczypiorku1 jajko2 łyżki startego na małych oczkach cheddara1 łyżka tartego parmezanu (można użyć tych tartych serów udających parmezan, np. z Biedronki :)sól, pieprzSoczewicę przepłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną soczewicę ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki (bułki tartej tyle, żeby dało się formować kotleciki) i dobrze wymieszać. Można dodatkowo rozgniatać soczewicę łyżką. Nabierać po łyżce masy i formować kotlety. Usmażyć.
Przepis bierze udział w akcji:Ewka