Wykonanie

Po dłuższej nieobecności witam ponownie. I ponownie przedstawiam przepis z
serii dla studentów. Postanowiłam odświeżyć trochę stary przepis na kotlety z
soczewicy dodając
szczypiorek i
sery. Bardzo udane połączenie. Polecam z warzywami,
sałatką ziemniaczaną i koniecznie polane sosem. U mnie tym razem tylko z
groszkiem i
sosem grzybowym.Składniki na 7 kotletów:0,5 szkl.
zielonej soczewicybułka tarta2 łyżki posiekanego
szczypiorku1
jajko2 łyżki startego na małych oczkach
cheddara1 łyżka tartego
parmezanu (można użyć tych tartych
serów udających
parmezan, np. z Biedronki :)
sól,
pieprzSoczewicę przepłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną
soczewicę ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki (
bułki tartej tyle, żeby dało się formować kotleciki) i dobrze wymieszać. Można dodatkowo rozgniatać
soczewicę łyżką. Nabierać po łyżce masy i formować kotlety. Usmażyć.

Przepis bierze udział w akcji:Ewka