ßßß Cookit - przepis na Gotowanie po studencku: Kotlety z soczewicy ze szczypiorkiem, cheddarem i parmezanem

Gotowanie po studencku: Kotlety z soczewicy ze szczypiorkiem, cheddarem i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Po dłuższej nieobecności witam ponownie. I ponownie przedstawiam przepis z serii dla studentów. Postanowiłam odświeżyć trochę stary przepis na kotlety z soczewicy dodając szczypiorek i sery. Bardzo udane połączenie. Polecam z warzywami, sałatką ziemniaczaną i koniecznie polane sosem. U mnie tym razem tylko z groszkiem i sosem grzybowym.
Składniki na 7 kotletów:
0,5 szkl. zielonej soczewicy
bułka tarta
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 jajko
2 łyżki startego na małych oczkach cheddara
1 łyżka tartego parmezanu (można użyć tych tartych serów udających parmezan, np. z Biedronki :)
sól, pieprz
Soczewicę przepłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną soczewicę ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki (bułki tartej tyle, żeby dało się formować kotleciki) i dobrze wymieszać. Można dodatkowo rozgniatać soczewicę łyżką. Nabierać po łyżce masy i formować kotlety. Usmażyć.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/05/gotowanie-po-studencku-kotlety-z.html