ßßß Cookit - przepis na Nadziewane klopsy w sosie pomidorowym z fetą

Nadziewane klopsy w sosie pomidorowym z fetą

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, soczyste klopsy z pieczarkami nadziane fetą w cudownym i gęstym sosie pomidorowym ze śmietanką i duzą ilością fety.
Składniki na klopsy:
1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki)
1 cebula
150 gr pieczarek
2 ząbki czosnku
oregano
natka pietruszki
sól
pieprz
bułka tarta
jajko
50 gr tartego parmezanu
1/3 kostki ser typu fety ( do nadziania)
Dodatkowe składniki:
2/3 kostki fety
200 ml śmietany kremówki
500 ml passaty
3 pieczarki
cebula
odrobina oleju
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
cukier
oregano
Pieczarki, cebulę i czosnek zatrzeć na tarce (najdrobniej). Warzywa wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Wziąć trochę mięsa uformować placek na wierzch nałozyc kosteczkę fety i dokładnie zlepic. Tak przygotować wszystkie klopsy (około 12) . Kazdy obtoczyć w mące i obsmazyc (najlepiej na brytfannie) na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia dodac pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę i czosnek. Chwile smazyc. Zalac wszystko passatą i posypać pokruszoną fetą. Posypać delikatnie solą, pieprzem, cukrem i oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st C) i piec przez 20 minut pod przykryciem po tym czasie dolac śmietankę i piec dalej przez 10 minut. Na sam koniec doprawić do smaku. Podawać z makaronem lub ryzem.
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2015/10/nadziewane-klopsy-w-sosie-pomidorowym-z.html