Wykonanie
Tak. Miałam rację.Zdjęcie pizzy trzeba robić przed upieczeniem.Po - niezwykle trudno wyrwać ją biesiadnikom na sesję zdjęciową!Nie ma
mowy!Zatem jak wyglądała po upieczeniu musicie sobie wyimaginować. ;-)))

Pizza u nas to rzadkość.Po pierwsze trudno ja sobie wyobrazić bez
sera (chociaż można)... :(A
ser, jak wiadomo, niewskazany.Ale co tam!Postanowiłam więc stworzyć nowy cykl.MIEJ ZASADY - ŁAM ZASADY.Byle w rozsądnych proporcjach.Od razu lepiej.:-)Rzecz druga - ciasto.Z
miksu bezglutenowego trudno osiągnąć ciasto o puszystości porównywalnej z
mąką pszenną czy orkiszową. Ale ... nam się udało. Miksując
mąki oddzielnie.Zatem pizza.Niejedna.

CIASTO BEZGLUTENOWE NA PIZZĘJedno powstało z
miksu bezglutenowego i było raczej "chrupiące" ;-)Polecam je raczej fanom niezbyt puszystego ciasta.Drugie polecam fanom ciasta puszystego.CIASTO PIERWSZE Z
MIKSU BEZGLUTENOWEGO:
mąka bezglutenowa (2 szklanki)świeże
drożdże (5 dag)
mleko ryżowe (3/4 szklanki)
masło klarowane (ok 1/2 kostki) lub dowolna szlachetna
oliwa (4-5 łyżek)
żółtko lub kopiasta łyżka
skrobisłód lub dowolny
syrop (
miód) (1 łyżeczka)
sólWykonanie:
Mleko ryżowe podgrzej. Odlej 1/3 ciepłego
mleka do szklanki,rozpuść w nim słód i
drożdże.Pozostaw w cieple.Do reszty ciepłego
mleka dodaj tłuszcz lub
oliwę i połącz(jeśli użyjesz
stałego tłuszczu, musi się on całkowicie rozpuścić.Do miski wsyp
mąkę, szczyptę
soli,
żółtko jaja (lub
skrobię),
drożdże i ostudzone
mleko z tłuszczem.Masa powinna być miksowana w cieple aż pojawią siępęcherzyki powietrza.Wyłóż na wysmarowanym tłuszczem blacie do pizzyi zapiecz aż się lekko zarumieni.Następnie wyjmij, wyłóż składniki na wierzch pizzy i zapiecz. w
sumie czas pieczenia to ok 30 min.CIASTO DRUGIE - PUSZYSTE.Wymaga nieco więcej zachodu, ma zupełnie inna konsystencję.J est podobne w miękkości do ciasta pszennego.Przepis na tę pizzę wyszukała w necie znajoma (zajrzyj),ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła tego czy owego,zwłaszcza, że w składzie w powyższym cieście jest
nabiał...i to
serek ricotta. Auć! ;)Składniki (sklepy eko):
mąka z prosa (1/4 szklanki)
mąka ryżowa (1 szklanka)
skrobia kukurydziana (1/4 szklanki
mąka z tapioki (1/2 szklanki)mączka guarowa (2 łyżeczki)
sól (1/2 łyżeczki)
drożdże suche (2,5 łyżeczki)
woda bardzo ciepła (max 3/4 szklanki)zmielone na masę
migdały (2 łyżki) - opcjonalnie
jajka (2 szt.)
oliwa z oliwek (3 łyżki)
ocet jabłkowy (1/2 łyżeczki)
syrop ryżowy (2 łyżki)Wykonanie:Włącz piekarnik na 170 stopni i rozgrzej formę w której będziesz piec pizzę.Użyj składników ogrzanych do temperatury pokojowej.
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej
wody, dodaj 1 łyżkę
syropu ryżowego.Zmiksuj
olej,
syrop ryżowy,
miód i
ocet.Osobno wymieszaj wszystkie
mąki i zacznij je na sucho miksować mikseremz "
łopatkami", następnie dodaj
migdały i
jaja i znów chwilę miksuj.Dodaj uaktywnione
drożdże, znów miksuj,
potem wlej płynne zmiksowane dodatki i miksuj dalej.Resztę
wody (1/2 - 2/3 ciepłej!) dodawaj sukcesywnie,starając się osiągnąć konsystencję bardzo gęstej
śmietany.Wyłóż ciasto na bardzo ciepłą blaszkę posmarowaną
olejem i zapiecz ok 30-40 min.Następnie wyjmij z piekarnika, wyłóż nań ulubione składniki i zapiecz ponownie (ok 20min).uffff...Smacznego!:)Ciao!