ßßß Cookit - przepis na Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym

Buleczki orkiszowe z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Pyszne, zdrowe, puchate i mięciutkie bułeczki orkiszowe. Udział mąki orkiszowej pełnoziarnistej wynosi 50 %, druga połowa to mąka orkiszowa jasna 630. Zdrowotność bułeczek podnosi dodatek mielonego siemienia lnianego i ziaren sezamu, słonecznika oraz dyni. Wyśmienite do dżemow i konfitur, jak również z wytrawnymi dodatkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Składniki na 12 bułeczek:
500 g mąki orkiszowej (250 g mąki pełnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)
70 g zmielonego siemienia lnianego
1 duże jajko
1,5 łyżki oleju
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
350 g mleka zmieszanego pół na pół z wodą
1 op.suchych drożdży lub 20 g świeżych
Dodatkowo: 1 żółtko z 2-ma łyżkami mleka do posmarowania
3 łyżki ziaren do posypania
Wykonanie:
Mleko z wodą lekko podgrzać.Z resztą podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Siemię lniane jest dostępne w sprzedaży już zmielone lub zmielić samemu w młynku do kawy. Wyrabiać przez 10 minut. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po wyrośnięciu ciasta wyrzucić je na blat i powtórnie zagnieść. Gdy będzie lekko się kleić podsypać delikatnie mąką.
Uformować 12 bułeczek, każda po około 80 g. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić powtórnie do wyrośnięcia około 10 minut.
Gdy bułeczki się napuszą posmarować je żółtkiem rozbełtanym z 2-ma łyżkami mleka i posypać dowolnymi ulubionymi ziarnami.
Piec w 180 ° C 25 minut, do zrumienienia.
Studzić na kratce. Życzę smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/08/buleczki-orkiszowe-z-siemieniem-lnianym.html