Wykonanie

Pyszne, zdrowe, puchate i mięciutkie bułeczki orkiszowe. Udział
mąki orkiszowej pełnoziarnistej wynosi 50 %, druga połowa to
mąka orkiszowa jasna 630. Zdrowotność bułeczek podnosi dodatek mielonego
siemienia lnianego i ziaren
sezamu,
słonecznika oraz dyni. Wyśmienite do dżemow i
konfitur, jak również z wytrawnymi dodatkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu.Składniki na 12 bułeczek:500 g
mąki orkiszowej (250 g
mąki pełnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)70 g zmielonego
siemienia lnianego1 duże
jajko1,5 łyżki
oleju1 łyżka
miodu1 łyżeczka
soli350 g
mleka zmieszanego pół na pół z
wodą1 op.suchych
drożdży lub 20 g świeżychDodatkowo: 1
żółtko z 2-ma łyżkami
mleka do posmarowania3 łyżki ziaren do posypaniaWykonanie:
Mleko z
wodą lekko podgrzać.Z resztą podanych składników zagnieść gładkie, sprężyste ciasto.
Siemię lniane jest dostępne w sprzedaży już zmielone lub zmielić samemu w młynku do
kawy. Wyrabiać przez 10 minut. Uformować kulę, przykryć folią spożywczą i pozostawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu ciasta wyrzucić je na blat i powtórnie zagnieść. Gdy będzie lekko się kleić podsypać delikatnie
mąką.Uformować 12 bułeczek, każda po około 80 g. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić powtórnie do wyrośnięcia około 10 minut.Gdy bułeczki się napuszą posmarować je
żółtkiem rozbełtanym z 2-ma łyżkami
mleka i posypać dowolnymi ulubionymi ziarnami.Piec w 180 ° C 25 minut, do zrumienienia.Studzić na kratce. Życzę smacznego!