ßßß
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam w kubku z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową podgrzanego mleka, odstawiłam na 10 minut. Resztę mąki przesiałam, dodałam orkiszową, kukurydzianą, sól i orzechy, wymieszałam. Gdy drożdże zaczęły się pienić wlałam je do suchych składników. Dolałam też resztę mleka, wodę i olej. Zagniotłam elastyczne ciasto. Nie wyrabiałam go dłużej jak 3 minuty - tyle tylko żeby składniki dobrze się połączyły.Miskę posmarowałam wewnątrz odrobiną oleju, włożyłam ciasto i całość przykryłam folią spożywczą. Odstawiłam do lodówki na ok. 9-10 godzin czyli na noc bo zagniotłam późnym wieczorem, po 22-giej a piekłam następnego dnia.Rano wyjęłam ciasto, zagniotłam odgazowując. Podzieliłam na 8 części i z każdej uformowałam kulkę. Te ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszczyłam. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłej kuchni na godzinę do wyrośnięcia. Gdy się napuszyły posmarowałam je jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piekłam ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudziłam na kratce.