ßßß Cookit - przepis na Bułki orkiszowe z orzechami

Bułki orkiszowe z orzechami

nazwa

Wykonanie

Tylko w sobotę i niedzielę udaje nam się zjeść wspólnie śniadanie. W tygodniu poranki są zbyt szybkie i zbyt wczesne a każdy leci w swoją stronę.
I dlatego właśnie na weekend przeważnie piekę domowe pieczywo - zazwyczaj jakieś bułeczki. Tak też było tym razem a Żarłoczek już przyczaił się z twarożkiem i dżemem. Poniższy przepis powstał po modyfikacji bułeczek nocnych .
czas przygotowania : 15 minut + kilka godzin wyrastania + 30 min. pieczenia
składniki :
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
180 g mąki pszennej typ 550
25 g mąki kukurydzianej
100 g pokruszonych orzechów włoskich
125 ml wody
125 ml mleka 3,2 %
85 ml oleju roślinnego
35 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
do posmarowania : jajko + łyżeczka mleka
sposób przygotowania : drożdże rozmieszałam w kubku z miodem, 2 łyżkami mąki pszennej i połową podgrzanego mleka, odstawiłam na 10 minut. Resztę mąki przesiałam, dodałam orkiszową, kukurydzianą, sól i orzechy, wymieszałam. Gdy drożdże zaczęły się pienić wlałam je do suchych składników. Dolałam też resztę mleka, wodę i olej. Zagniotłam elastyczne ciasto. Nie wyrabiałam go dłużej jak 3 minuty - tyle tylko żeby składniki dobrze się połączyły.
Miskę posmarowałam wewnątrz odrobiną oleju, włożyłam ciasto i całość przykryłam folią spożywczą. Odstawiłam do lodówki na ok. 9-10 godzin czyli na noc bo zagniotłam późnym wieczorem, po 22-giej a piekłam następnego dnia.
Rano wyjęłam ciasto, zagniotłam odgazowując. Podzieliłam na 8 części i z każdej uformowałam kulkę. Te ułożyłam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i mocno spłaszczyłam. Przykryłam ściereczką i zostawiłam w ciepłej kuchni na godzinę do wyrośnięcia. Gdy się napuszyły posmarowałam je jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Piekłam ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudziłam na kratce.
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/04/buki-orkiszowe-z-orzechami.html