Wykonanie

Składniki na 10 sztuk:Zaczyn:25 g
drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżka
mąki200 ml ciepłego
mleka (niepełna szklanka)Pozostałe składniki:250 g
mąki pszennej (1 i 1/2 szklanki
mąki)1
jajko1/3 szklanki
oleju słonecznikowego, z krótkim terminem ważności1 płaska, łyżeczka
soli1 płaska, łyżeczka suszonego
czosnku (mogą być też suszone
zioła)150 g
cukinii ( po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego), startej na grubych oczkach
oliwa do smażeniaSalsa:15 malutkich
pomidorków koktajlowych, w ćwiartki1 mała,
czerwona papryka, w kostkę10 czarnych
oliwek, w ćwiartkipół
czerwonej cebuli, w kostkę1 łyżka posiekanej
natki3
dymki, posiekane skośnie1 łyżka posiekanej
mięty1 łyżka
soku z limonki1 łyżka
oliwysól i
pieprzPrzygotować zaczyn i odstawić na 10 minut. Wymieszać z pozostałymi składnikami, oprócz
cukinii. Zostawić do wyrośnięcia, około 30 minut. W tym czasie przygotować salsę, łącząc wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.Podwojone ciasto wymieszać z
cukinią. Smażyć bliny na rozgrzanej
oliwie, na złoty kolor.Podawać z łyżką kwaśnej
śmietany i schłodzoną salsą.