ßßß Cookit - przepis na Fioletowy farsz w calzone

Fioletowy farsz w calzone

nazwa

Wykonanie

Wzrok Was nie zawodzi - te grzyby w środku rzeczywiście są filetowe bo to gąsówki nagie vel fioletowawe, bardzo smaczne późnojesienne grzyby.
A calzone to taka pizza w formie pieroga czyli z farszem zamkniętym w środku. My lubimy calzone zarówno na gorąco jak i na zimno, można je zabrać ze sobą np. na piknik czy do pracy.
składniki:
CIASTO: ok. 3 szkl. mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml)
3/4 szkl. ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżka cukru
2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta
1 czubata łyżka zimnego masła
1 jajko
trochę mąki do posypania blatu
FARSZ:
kilka dużych kapeluszy gąsówki nagiej
1 duża czerwona cebula
3 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki octu balsamicznego
1 łyżeczka listków tymianku
2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
3/4 łyżeczki soli
200 g sera mozarella
sposób przygotowania: Drożdże wkruszyłam do ciepłego mleka, dodałam cukier, wymieszałam i odstawiłam na 10 min. Mąkę (2,5 szkl) przesiałam, dodałam sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami roztarłam tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlałam rozczyn i zagniotłam dość miękkie ciasto podsypując troszkę mąką. Wyrobione uformowałam w kulę, posmarowałam leciutko oliwą, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 1 godz. - czyli wszystko tak samo jak przy pizzy.
Grzyby dokładnie oczyściłam, pokroiłam w grube paski. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę, można w półplasterki. Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę a gdy się zeszkliła dodałam grzyby i smażyłam mieszając aż puściły sok. Dodałam tymianek, doprawiłam solą i pieprzem, dolałam ocet, smażyłam aż cały sok odparował. Na koniec dodałam natkę i odstawiłam do przestygnięcia. Ser pokroiłam w drobną kostkę i dosypałam do zimnych grzybów.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniotłam, podzieliłam na 2 części. Każdą rozwałkowałam, podsypując blat mąką, nadając kształt koła śr. 25 - 30 cm.. Na połowę każdego koła nałożyłam 1/2 farszu, przykryłam drugą połową koła, brzegi zawinęłam do środka mocno dociskając. Wierzch posmarowałam roztrzepanym białkiem i nakłułam w kilku miejscach czubkiem noża - z kawałeczków ciasta można zrobić drobne ozdoby i przykleić białkiem. Ułożyłam na blasze, piekłam ok. 15 - 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam na 10 - 15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu.
Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku a do farszu możecie wykorzystać inne grzyby leśne albo pieczarki.
Przepis dołączam do akcji Vita Italia! do działu secondi piatti
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2011/10/fioletowy-farsz-w-calzone.html