Wykonanie

Mówimy "niezły meksyk" i mamy na myśli, bałagan, chaos, szarą strefę, przemyt, używki, przestępcze sojusze. Kiedy mówimy Quesadilla myślimy podobnie, ale bez strachu. Zabałaganione różnymi składnikami pszenne tortille, połączone w kartelowych smakach, tworzą bezwzględnie "pożądaną strefę" dla przewodu pokarmowego i żołądka. Uzależniają nasze
kubki smakowe i już od pierwszego
chapsa stajesz się niewolnikiem prawdziwych, meksykańskich używek. Uszczerbek na zdrowiu, bynajmniej, nikomu nie grozi.

Składniki na 3 porcje, choć ja wymiękłam w połowie:6 placków pszennej tortilli2
filety z piersi kurczaka, może być chorizo1 czerwona, spiczasta
paprykapół
pomidorapół puszki
kukurydzy200 g żółtego,
wędzonego sera, użyłam rolady ustrzyckiej, ale może być inny, łatwo topliwy i wyraźny w smaku300 g małych
pieczarek2 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowego2 łyżki
oliwypół pęczka
natki pietruszki, posiekanejMarynata do filetów:czubata łyżeczka pasty red
curry2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu z
czerwonego wina1 łyżeczka
morskiej soli lub 2 łyżki jasnego
sosu sojowego1 łyżeczka kuminu
Mięso pokroić w cienkie paski w poprzek włókien. Wymieszać składniki marynaty, dodać
mięso i odstawić na przynajmniej kilkanaście minut.Sos z
kolendry i
limonki:350 g
jogurtu greckiegopół pęczka
kolendry1 limetkałyżeczka
morskiej soliłyżeczka
cukru trzcinowego
Limetkę wyszorować i sparzyć. Zetrzeć, z całej, skórkę i wycisnąć sok z połówki. Dodać pozostałe składniki i zmiksować w blenderze. Odstawić do lodówki.
Pieczarki obrać, pokroić na połówki, skropić
sosem sojowym, dodać wyciśnięty
czosnek i odstawić na kilka minut. Na dużej patelni rozgrzać
oliwę i smażyć, w bardzo wysokiej temperaturze, przez 3 minuty. Przełożyć do miseczki. Ręcznikiem papierowym osuszyć patelnię, wlać łyżkę
oliwy i smażyć
mięso, maksymalnie 5 minut, ciągle mieszając. Przełożyć do miseczki. Na dużej tarce zetrzeć
ser. Rozgrzać grzałkę grilla w piekarniku o średniej mocy. Tortillę ułożyć na papierze do pieczenia. Układać warstwami:
ser,
mięso,
pieczarki,
paprykę,
kukurydzę,
pomidory, zieloną
pietruszkę i obficie posypać
serem. Przykryć drugą tortillą. Przełożyć quesadillę na rozgrzaną patelnię, razem z papierem i piec, na średnim ogniu, około 3 minuty (można podejrzeć czy spód jest już przyrumieniony). Przełożyć patelnię pod grzałkę grilla i piec kolejne 3 minuty (powinna być zarumieniona). Wyjąć na dużą deskę do krojenia, podzielić, radełkiem do pizzy, na 6 kawałków. Podać z
kolendrowym sosem lub sosem
chili.