Wykonanie
Większość dań, które są opublikowane na blogu można zrobić w czasie do 20 minut. Poniżej przedstawiony lunch jest prosty w przygotowaniu, a zawiera wiele pełnowartościowych produktów.
Ryż brązowy ma wiele cennych składników mineralnych, których
ryż biały nie zawiera, ponieważ zostały one utracone podczas procesu technologicznego. W ostatnim czasie, gdy mam zamiar przygotować danie z
ryżem staram się kupować go w postaci sypkiej, nie w woreczkach. W jednej z ostatnich przeczytanych książek autorka zniechęciła mnie do gotowania
ryżu w woreczkach ze względu na to, że naraża to spożywającego na konsumpcje trujących substancji, które uwalniają się ze sztucznego tworzywa podczas gotowania. Na pewno też taki plastik nie
doda fajnego, aromatycznego smaku potrawie. Może dla niektórych różnica nie będzie zbyt wyczuwalna, ale polecam jednak wybierać taki sposób przygotowania.Składniki (na 1 porcję):50 g
brązowego ryżu100 g
fileta z kurczaka2
pomidoryząbek
czosnkuczerwona cebula1/3 białej części
pora1
paprykapół puszki małej
kukurydzyłyżka
sosu sojowegooliwa z oliwekprzyprawy:
pieprz,
sól1.
Fileta z kurczaka kroimy w cienkie paski lub kostkę. Ząbek
czosnku drobno siekamy. Dodajemy do
kurczaka. Polewamy łyżką
sosu sojowego, dodajemy
sól i
pieprz. Marynujemy min. 30 minut.2.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, ok. 30 minut.3. Na 1 łyżce
oliwy z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę. Gdy się zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę
paprykę i pokrojonego
pora. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę, dodajemy do uduszonych wcześniej produktów. Posypujemy
kukurydzą. Całość mieszamy.4.
Kurczaka pieczemy w piekarniku (180 stopni, góra-dół, termoobieg, ok. 10-15 min). Dodajemy do warzyw. Przyprawiamy do smaku.