Wykonanie

Sezon
pomidorowy zaczął się na dobre. U nas najczęściej pojawiają się na kanapce, świeżo upieczonego razowca, tylko z
solą.Spotkać je można w jajecznicy, szakszuce, z poranną
fasolką, na tarcie z
ziemniakami.Jeszcze do niedawna, tylko w sosach i kremach, były ulubionym warzywem Wiktora, dzisiaj, podobnie jak u mnie,
wiodą prym i nie obejdzie się bez nich, każda sezonowa
sałata.Krem z
pomidorów cieszy się uznaniem od lat. Ale najlepiej smakuje ten pierwszy w sezonie, ze świeżych warzyw. Mąż wybiera na targu najbardziej "pokręcone", najmniej regularne, przerośnięte, pachnące i na pewno polskie. Zna się na tym. Dobry, dojrzały
pomidor to 80% sukcesu. Uatrakcyjniam go różnymi dodatkami i one też stają się integralną częścią prostej zupy. Genialna w smaku, z dwoma sekretnymi składnikami,
daje uczucie sytości i satysfakcji, że w prostym daniu tkwi najwięcej tajemnic. Dzisiaj podałam go z serowymi bułeczkami*, cudownie pachnącymi suszonym
czosnkiem.Składniki na 16 bułeczek:3 szklanki
mąki typ 4501 szklanka ciepłej
wody1/4 szklanki stopionego
masła1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 opakowanie
suszonych drożdży (7 g lub 15 g świeżych)1 łyżka
cukru2 łyżeczki
czosnku w proszku1 łyżeczka
soli morskiej, drobnoziarnistej200 g
sera cheddar50 g
grana padanomasło do smarowaniakilka gałązek
tymiankupół łyżeczki suszonego
czosnkuSuche składniki wymieszać z
mąką. Mokre w drugiej misce (jeśli użyjemy świeżych
drożdży, wcześniej zrobić zaczyn). Stopniowo łączyć suche i mokre, wyrabiając ciasto mikserem (końcówki haki). Po kilku minutach ciasto jest elastyczne i gładkie. Przełożyć do czystej miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia (około godziny). Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części. Do środka wkładać czubatą łyżeczkę startego
cheddara. Formować bułeczki i odkładać na blachę wyłożoną papierem. Zostawić do wyrośnięcia, na pół godziny. Po tym czasie roztopić
masło z listkami
tymianku i
czosnkiem. Smarować bułeczki i każdą posypać
grana padano. Piec w 190 stopniach aż będą złote, około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze raz posmarować stopionym
masłem.Podać z
pomidorowym kremem .Składniki na 6 porcji:3 średnie
cebule3 wielkie
pomidory1 łyżka
masłaczerwone wino do podlewania1 litr
bulionu warzywnegosól,
pieprz i
trzcinowy cukiergarść ulubionych
ziół, ja użyłam złotego
oreganoszczypta
cynamonuPomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Cebulę pokroić w piórka i smażyć na
maśle, aż będzie miękka. Podlać
winem, kiedy przywiera do dna. Dodać pokrojone
pomidory, z gniazdem. Dusić razem z
ziołami, aż zaczną się rozpadać. Wlać
bulion i gotować około 20 minut. Zmiksować i doprawić (można przetrzeć przez sito, ale ja lubię pestki). Krem podać polany
oliwą i posypany
grana padano.
pomidor z razowcem

szakszuka* źródło przepisu