Wykonanie
Amerykańskie pancakes znane są jako małe żółte placuszki, nieodłącznie kojarzone z amerykańskim śniadaniem. Swoją lekkością, puszystością, delikatnym smakiem podbiły również polskie podniebienia. W wykonaniu są
banalne, ciasto składem w pewnym sensie przypomina ciasto naleśnikowe (pancakes to inaczej naleśnik) ale są od naleśników mniejsze, bardziej puszyste i lekkie.Amerykańskie pancakes najlepiej smakują polane
syropem klonowym i
miodem lub ze świeżymi sezonowymi
owocami (te dodatki jako żywieniowiec szczególnie polecam). Inne dodatki to wszelkiego rodzaju
konfitury,
dżemy czy po prostu
cukier puder.Jeśli chodzi o ich wartość odżywczą to dodatek białej
mąki i
cukru ujmuje im walorów żywieniowych, tu jednak można „prowadzić pertraktacje”:) i
cukier zastąpić
brązowym cukrem lub
miodem a białą
mąkę mąką pełnoziarnistą (ta zmiana wpłynie na ciemniejszy kolor placuszków). Dla zwolenników tradycyjnego smaku amerykańskich pancakes mam dobrą wiadomość jeśli zjemy je obsypane świeżymi sezonowymi
owocami jak
maliny,
jagody,
borówki popijając dodatkowo szklanką
mleka to bez zarzutów to śniadanie zyska miano pełnowartościowego śniadania a my zyskamy energię na cały dzień, bez wyrzutów, że przybędzie nam kilka cm w
pasie:)Do przygotowania pancakes potrzebne będą:300 g
mąki300 ml
mleka70 g
masła (roztopionego)70 g
cukru (ja użyłam trzcinowego)2 całe
jajka2
żółtka3 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPodane składniki wystarczą do przygotowania około 30 małych placuszkówPrzygotowanieW misce łączymy 2
jajka, 2
żółtka i
cukier i dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową. Następnie dodajemy
mleko i roztopione
masło i znowu mieszamy. Następny krok to dodanie połączonej z
proszkiem do pieczenia mąki oraz szczypty
soli. Pamiętajmy aby
mąkę przesiać co dodatkowo nada puszystości placuszkom.Placuszki smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni do naleśników, na małym ogniu, 2-3 minuty z jednej strony, gdy już zrobią się „oczka” takie jak na zdjęciu poniżej przekładamy na drugą stronę i smażymy około minutę.I gotowe:)Jak wcześniej wspomniałam amerykańskie pancakes podawać można na kilka sposobów:Z
CUKREM PUDREMZ
SEZAMEM I
OLEJEM SEZAMOWYM TŁOCZONYM NA ZIMNOZ KAWAŁKAMI
CZEKOLADY I
MIĘTĄZ
KONFITURĄ MORELOWĄZ
SYROPEM np. (jak na zdjęciu poniżej) Z
GRANATU











