ßßß Cookit - przepis na AMERYKAŃSKIE PANCAKES

AMERYKAŃSKIE PANCAKES

nazwa

Wykonanie

Amerykańskie pancakes znane są jako małe żółte placuszki, nieodłącznie kojarzone z amerykańskim śniadaniem. Swoją lekkością, puszystością, delikatnym smakiem podbiły również polskie podniebienia. W wykonaniu są banalne, ciasto składem w pewnym sensie przypomina ciasto naleśnikowe (pancakes to inaczej naleśnik) ale są od naleśników mniejsze, bardziej puszyste i lekkie.
Amerykańskie pancakes najlepiej smakują polane syropem klonowym i miodem lub ze świeżymi sezonowymi owocami (te dodatki jako żywieniowiec szczególnie polecam). Inne dodatki to wszelkiego rodzaju konfitury, dżemy czy po prostu cukier puder.
Jeśli chodzi o ich wartość odżywczą to dodatek białej mąki i cukru ujmuje im walorów żywieniowych, tu jednak można „prowadzić pertraktacje”:) i cukier zastąpić brązowym cukrem lub miodem a białą mąkę mąką pełnoziarnistą (ta zmiana wpłynie na ciemniejszy kolor placuszków). Dla zwolenników tradycyjnego smaku amerykańskich pancakes mam dobrą wiadomość jeśli zjemy je obsypane świeżymi sezonowymi owocami jak maliny, jagody, borówki popijając dodatkowo szklanką mleka to bez zarzutów to śniadanie zyska miano pełnowartościowego śniadania a my zyskamy energię na cały dzień, bez wyrzutów, że przybędzie nam kilka cm w pasie:)
Do przygotowania pancakes potrzebne będą:
300 g mąki
300 ml mleka
70 g masła (roztopionego)
70 g cukru (ja użyłam trzcinowego)
2 całe jajka
2 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Podane składniki wystarczą do przygotowania około 30 małych placuszków
Przygotowanie
W misce łączymy 2 jajka, 2 żółtka i cukier i dokładnie mieszamy trzepaczką ruzgową. Następnie dodajemy mleko i roztopione masło i znowu mieszamy. Następny krok to dodanie połączonej z proszkiem do pieczenia mąki oraz szczypty soli. Pamiętajmy aby mąkę przesiać co dodatkowo nada puszystości placuszkom.
Placuszki smażymy na suchej dobrze rozgrzanej patelni do naleśników, na małym ogniu, 2-3 minuty z jednej strony, gdy już zrobią się „oczka” takie jak na zdjęciu poniżej przekładamy na drugą stronę i smażymy około minutę.
I gotowe:)
Jak wcześniej wspomniałam amerykańskie pancakes podawać można na kilka sposobów:
Z CUKREM PUDREM
Z SEZAMEM I OLEJEM SEZAMOWYM TŁOCZONYM NA ZIMNO
Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I MIĘTĄ
Z KONFITURĄ MORELOWĄ
Z SYROPEM np. (jak na zdjęciu poniżej) Z GRANATU
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/amerykanskie-pancakes