ßßß Cookit - przepis na Pizza calzone z kurczakiem

Pizza calzone z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Pizza calzone to nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga, wypełnionego serem i farszem. W doborze farszu można wykazać dowolność, należy jednak zwrócić uwagę aby dodatki nie były płynne (poza sosem). Zbyt duża ilość wody może spowodować rozklejenie się calzone.
Do przygotowania pizzy calzone potrzebne będą:
CIASTO:
1 kg mąki pszennej
1/3 kostki drożdży
50 ml oleju/oliwy
200 ml wody
200 ml mleka (najlepiej ciepłego)
1 i 1/2 łyżki soli
1 jajko
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wkładamy do miski (mąkę można przesiać) i mieszamy, następnie zarabiamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, zarabianie na ogół trwa około 5-10 minut. Ciasto, przykryte ściereczką, zawijamy w koc lub kołdrę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godz.
FARSZ:
200 g piersi drobiowej
1 ogórek kiszony
1 mała czerwona cebula
150 g sera żółtego (np. mozarell, edamski)
oliwa z oliwek
bazylia
przyprawa do drobiu
Piersi drobiowe myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w cienkie płaty i doprawiamy przyprawą do drobiu lub własną mieszanką przypraw (wybierając przyprawę do drobiu zwróćmy uwagę aby nie było w niej glutaminianu sodu). Doprawione mięso zalewamy niewielką ilością oliwy, posypujemy pieprzem i dokładnie mieszamy. Plastry drobiu smażymy z obu stron kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy wystygną kroimy je w cienkie paski.
Cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w pióra.
Ogórek kiszony kroimy w średnią kostkę.
SOS:
2 pomidory
1 łyżka koncentratu
bazylia (świeża lub suszona)
sól, pieprz
Pomidory parzymy, następnie zanurzamy w zimnej wodzie. Wyjmujemy z wody po około 2 minutach i obieramy ze skórki. Następnie pomidory kroimy w drobną kostkę.
Na oliwie przesmażamy pomidorki, dodajemy bazylię (świeżą – drobno posiekaną lub suszoną), dodajemy koncentrat pomidorowy sól i pieprz do smaku. Całość dusimy około 8-10 minut. Jeśli konsystencja sosu będzie zbyt gęsta można go delikatnie rozrzedzić sokiem pomidorowym lub wodą. Pamiętajmy jednak, ze sos nie może być zbyt rzadki! Gotowy sos odstawiamy do ostudzenia.
PRZYGOTOWANIE CALZONE
Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałek o wadze mniej więcej 150-200 g i wałkujemy go na placek o grubości około 5-8 mm. Następnie miską lub talerzem o średnicy 25 cm wykrawamy okręg.
Okręg z ciasta polewamy oliwą z oliwek.
Oliwę dokładnie rozsmarowywujemy po całości placka i posypujemy suszoną bazylią lub świeżą drobno posiekaną, jak na zdjęciu poniżej, uważając by nie najechać na krawędzie. Tłuste brzegi nie będą się kleić.
Połowę placka, uważając by nie najechać na krawędzie, posypujemy startym serem.
Na serze układamy paski kurczaka. Jak na zdjęciu poniżej.
Następną warstwę stanowi pokrojony w drobną kostkę ogórek kiszony.
Całość posypujemy piórami z czerwonej cebuli.
… i polewamy sosem ze świeżych pomidorów.
…na wierzch jeszcze trochę sera i możemy zwijać pierożka.
Aby brzegi dobrze się skleiły można krawędzie wewnętrzne posmarować wodą.
Gotowe calzone układamy na wysmarowanej cienką warstwa tłuszczu blasze. Lekko smarujemy na wierzchu oliwą i posypujemy bazylią i ostrą papryką.
Pieczemy w temp. 200 St. C w dobrze rozgrzanym piekarniku około 15 minut, na funkcji pieczenia z termoobiegiem, do momentu aż pierogi nabiorą pięknego, rumianego koloru.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/pizza-calzone-z-kurczakiem