ßßß Cookit - przepis na Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i cukinią

Farfalle z kurczakiem, szpinakiem i cukinią

nazwa

Wykonanie

To danie to świetne połączenie makaronu, który dostarcza naszemu organizmowi złożone węglowodany – które w odróżnieniu od cukrów prostych zawartych np. w słodyczach nie odkładają się w naszym organizmie w formie tkanki tłuszczowej tylko są w pełni pożytkowane na potrzeby energetyczne organizmu. Oprócz makaronu w tym przepisie wykorzystałam również kurczaka – pełno wartościowe białko oraz tylko 120 kcal w 100g, jak na mięso to całkiem niewiele. Osobiście w swojej kuchni bardzo często stosuję również cukinię, która dzięki swojemu delikatnemu smakowi, który nie zagłusza smaku innych warzyw oraz mięs doskonale komponuje się z czosnkiem, pomidorami, serem oraz drobiem. Świetnie smakuje z ziołami takim i jak trybula, bazylia i mięta. Cukinia ma wyjątkowo niską wartość energetyczną, przy tym zawiera mnóstwo witamin: C, A, K i wit. z grupy B. Bogata jest również w beta-karoten i składniki mineralne, takie jak magnez, potas czy żelazo. Zalecana jest osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia.
Do przepisu wykorzystałam również świeży szpinak – tylko 20 kcal w 100g!! Ponadto bogate źródło łatwo przyswajalnego dla naszego organizmu żelaza. Świeży szpinak zawiera również witaminy A, C, E, oraz z grupy B, stanowi także bogate źródlo skł. mineralnych takich jak sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor, także chlorofil. Szpinak to także bogactwo przeciwutleniaczy, zwłaszcza dwóch o wyjątkowo silnym działaniu – luteina i beta-karoten. Zawarty w szpinaku magnez zmniejsza podatność na stres i reguluje pracę serca, dlatego jedzenie świeżego szpinaku kojąco wpływa na nerwy. Warto pamiętać, że większe ilości tego warzywa nie są polecane osobom z chorymi nerkami ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego.
Do sporządzenia tej propozycji makaronu potrzebne będą:
250 g makaronu farfalle
200 g piersi drobiowej
1 mała cukinia
3 garście świeżego szpinaku
2 ogórki kiszone
10 g parmezanu
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
sok z 1 cytryny
pieprz, sól
bazylia
Na kilka godzin przed przystąpieniem do sporządzania dania marynujemy pierś drobiową. Marynatę przygotowujemy z oliwy z dodatkiem soku z 1 cytryny, pieprzu i świeżej bazylii.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie około 15 minut.
Na patelni przesmażamy drobno posiekane 2 ząbki czosnku, następnie dodajemy świeży szpinak i dusimy około 10-15 minut, pod koniec sypiemy trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu do smaku.
Zamarynowaną wcześniej pierś kroimy , w paski i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż będzie miękka i zarumieniona. Następnie dodajemy pokrojone w niewielkie słupki cukinię i ogórki kiszone, wszystko mieszamy i dusimy około 10 minut. Doprawiamy bazylią. Następnie łączymy z wcześniej przygotowanym szpinakiem. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na talerz porcjujemy farfalle, a na nich układamy kurczaka z warzywami. Całość posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem świeżej bazylii lub szpinaku.
Pozostaje mi jak zwykle życzyć SMACZNEGO!!
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/farfalle-z-kurczakiem-szpinakiem-i-cukinia