Wykonanie
Słodkie, wilgotne, mięsiste, o lekko karmelowym zapachu. Brzmi kusząco? Hmm... co to jest?
Batat!A co jeśli podać go w wegańskiej orientalnej
sałatce z komosą
ryżową,w dodatku bezglutenowej ? Musi to brzmieć kusząco!Mmmm...
Batat . Warzywo uzależniające, które upieczone jest tak pyszne, że można je jeść prosto z piekarnika, bez niczego (uwaga! nie poparzcie się - mi łakomczuchowi się zdarzyło ;p).
Bataty są idealne, dla osób kochających
słodycze, a starających się je ograniczyć. Jeśli uda Wam się powstrzymać i nie zjecie porcji przygotowanej na kolację (ja piekę zwykle więcej niż potrzebuję), zróbcie z nich potrawę, która również, jak same
bataty, uzależnia. Idealna na lekką kolację, lunch, pokazuję, że słodkie
ziemniaki można jeść z najróżniejszymi dodatkami.Dzisiaj u mnie pieczony
batat w
sałatce na sposób orientalny, w towarzystwie komosy ryżowej, która jest świetnym źródłem
białka, tak istotnym w diecie wegańskiej. Zwykle nie powtarzam drugi raz tego samego dania, które zrobiłam, ale dla tej sałatki zrobię wyjątek. Nie tylko pyszna, ale prezentuje się tak pięknie, że powiedzenie "jeść oczami" nabiera znaczenia. Co najważniejsze,
sałatka ta jest w 100 % bezglutenowa!

wegańska bezglutenowa(2 porcje)- 1 duży, upieczony
batat (ok. 400 g)*- 3/4 szklanki komosy ryżowej (150 g)- duża garść
pistacji, podprażonych na suchej patelni- duża garść pestek dyni, podprażonych na suchej patelni- 1 łyżka posiekanych listków świeżej
mięty- 2 garście
rukoli- 1 opakowanie
kiełków słonecznika- garść świeżych listków
bazylii, pokrojonych na mniejsze kawałki- sok z 1/3 - 1/2
limonki- 3 łyżki
oliwy z oliwek- 1 łyżeczka
sosu sojowego Tamari- 3 łyżki
oleju arganowego (można go zastąpić
olejem sezamowym lub większą ilością
oliwy z oliwek- szczypta
pieprzu cayenne- duża szczypta mielonego
cynamonu- szczypta mielonego
imbiru- szczypta
gałki muszkatołowej-
sól,
pieprzKomosę
ryżową gotuję w 1 i 1/2 szklanki, lekko osolonej
wody. Gotuję na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 20-25 min, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn.Pokrojonego w kostkę upieczonego
batata, przekładam do wysmarowanej
oliwą blaszki. Skrapiam go
oliwą i oprószam
solą. Tak przygotowanego
batata wkładam do piekarnika na opcję grill na ok. 10 min.W misce przygotowuję mój orientalny sos. Mieszam
sok z limonki,
oliwę z oliwek,
sos sojowy,
olej arganowy,
przyprawy,
sól i
pieprz.Do gotowego sosu wrzucam
bazylię,
miętę i ugotowaną komosę
ryżową. Całość dokładnie mieszam.Na talerzach układam po garści
rukoli. Na niej wykładam komosę,
batata i
kiełki słonecznika. Gotową
sałatkę obficie posypuję
pestkami dyni i
pistacjami.Smacznego!A na deser może Wegańskie puszyste
ciasto drożdżowe z dodatkiem
batatów ?* Jak upiec batata?
Batata myję i dokładnie owijam folią aluminiową. Piekę go ok. 1 h w temperaturze 200 st. C.. Upieczonego
batata wyciągam z piekarnika (musi być bardzo miękki), pozostawiam do przestygnięcia. Zdejmuję folię aluminiową i pozbawiam go skóry.