ßßß


SKŁADNIKI:Na biszkopt5 jajek2 łyżki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki drobnego cukru.2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnejMasa budyniowo-kawowa:2 szklanki mleka3 łyżki mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej\1/2 kostki masła3/4 szklanki cukru pudru5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej4 łyżki likieru kawowego.Bita śmietana0 , 5 l kremówki2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)2 łyżeczki żelatynyDodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.WYKONANIEBiałka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę.Masa budyniowa.Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem.Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki.Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego.Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.Przygotować bitą śmietanę.Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody.Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.