Wykonanie
Ciasto
kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej
kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc
kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga.
SKŁADNIKI:Na
biszkopt5
jajek2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki drobnego
cukru.2 płaskie łyżki
kawy rozpuszczalnejMasa budyniowo-kawowa:2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej\1/2 kostki
masła3/4 szklanki
cukru pudru5-6 łyżeczek
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
likieru kawowego.
Bita śmietana0 , 5 l kremówki2 płaskie łyżki
cukru pudru (opcjonalnie)2 łyżeczki
żelatynyDodatkowo pół słoiczka
dżemu z czarnej porzeczki.WYKONANIE
Białka oddzielamy od
żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami
żółtka i
cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy
kawę połączoną z przesianą
mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę.Masa budyniowa.Z
mleka,
mąki ugotować
budyń.
Masło utrzeć z
cukrem. połączyć z ostudzonym
budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością
wody ok.1/4 szklanki.Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek
likieru kawowego.Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować
dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.Przygotować
bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej
wody.
Śmietanę kremówkę ubić z
cukrem. Dodać rozpuszczoną
żelatynę. Masę
śmietanową wyłożyć na
biszkopt. Posypać
kawą rozpuszczalną,
tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.