ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto kawowe, jak sam nazwa wskazuje idealne do porannej lub popołudniowej kawki. Druga sprawa to dodatki, z których składa się ciasto, a więc kawa również w środku ciasta i masy. Zapraszam na bloga.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki drobnego cukru.
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa budyniowo-kawowa:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej\
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru kawowego.
Bita śmietana
0 , 5 l kremówki
2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki.
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier ,cały czas ucierając. Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów. Przepis na średnią blachę.
Masa budyniowa.
Z mleka, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem. połączyć z ostudzonym budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalać małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
Wymiksować do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego.
Ciasto przekroić na połowę. spód posmarować dżemem. Na to położyć masę budyniową. Przykryć drugim plackiem.
Przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Posypać kawą rozpuszczalną, tarta czekoladą. Widelcem zrobić delikatne rowki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/05/ciasto-kawowe.html